КАКВО Е АЙКИДО?

Aйкидо е бойно изкуство,

което служи,

не за да се бием с останалите, а

за да усъвършенстваме себе си

- във физически и духовен план. "Борбата" е насочена навътре,

към собствените слабости,

които трябва да борим,

за да растем и да се развиваме!

Айкидо е

единственото бойно изкуство,

в което няма състезания -

в своята философия то търси

Мира и Хармонията между хората.  Затова се "бори" един Айкидока в състезателния свят, в който живеем...  Айкидо е мощно средство за обучение в партньорство и сътрудничество -

една алтернатива на силно индивидуалистичния дух, който възпитава състезателния спорт,

без по нищо да отстъпва от

морално - волевите качества,

които и другите дисциплини градят! 

Айкидо развива цялата личност, разглеждайки я като съвкупност от

Тяло, Ум, Дух и отношение към Света! 

- ДВИГАТЕЛНИ УМЕНИЯ и

УМСТВЕНА НАСТРОЙКА -

Изисква се сила, скорост, издръжливост, гъвкавост и ловкост и един добър Айкидока трябва да развива всяко от тях спрямо своите индивудуални качества и възможности. 

Концентрацията на Ума е не само необходима, но и цел на практиката в бойното изкуство. 

Широкоразпространеното твърдение, че "Всеки, независимо от пол, възраст, килограми, може да тренира Айкидо" не трябва да води до заблуди, че нямаме изисквания. Айкидо е високодинамична двигателна активност и всеки може да започне, със съответната предварителна работа за подобряване и развиване на нужните двигателни умения! 

 - МОРАЛНО- ВОЛЕВИ КАЧЕСТВА - 

Тренировките като средство за възпитание в трудолюбие.  Старание в ежедневната практика. 

Упоритост да положиш усилие, когато не става това, което ти се иска.  Воля да продължиш, когато стане трудно. Постоянство и търпение, за да изчакаш семената на твоя труд да дадат плодове. Усещане за смисъл, което идва след добре свършената работа. Вътрешно удовлетворение вместо външно удоволствие. 

Както в повечето източни изкуства и философии, практиката не се фокусира върху конкретния резултат, а върху процеса или върху това, какво се случва вътре в нас докато вървим по Пътя на себеразвитието. Айкидо не е фитнес, който тренира мускулите. Айкидо е цялостна система за възпитание и усъвършенстване на личността в нейната цялост.

- ОТНОШЕНИЕ КЪМ ОСТАНАЛИТЕ - 

Интересен момент е отношението, което се изгражда към отсрещния човек. В Айкидо ние не сме противници и врагове - ние сме партньори. Много от упражненията се изпълняват по двойки, като основополагащо за добрата работа е хармоничното взаимодействие, което се поражда между двамата и за което се изисква старание и усилие от страна и на двамата. Бойното изкуство е не защото се бием с останалите, а защото се борим да осъзнаем и запазим връзката между нас, което в усложнени условия

е по-трудно, но и по-градивно. 

В Айкидо не се сравняваме с останалите, не се състезаваме и съревноваваме с тях.

Целта е да станем по-добри от себе си. Бойното изкуство е не да победиш другите, а да победиш своите негативни черти и да ги преобразуваш в добри качества.  

Да, вярно е, че Айкидо НЕ Е улична самозащита! То е много повече!

Sept 2018 001a.jpg

Всяка школа има собствено разбиране за Айкидо, което предава на своите ученици!

С какво ДОДЖОТО е по-различно от останалите?

 

- ДИСЦИПЛИНА-

Стремим се да запазим автентичния Дух на Бойното изкуство, където Реда и Дисциплината са цел и средство в работата на организацията! Не намираме широкоразпространения метод на "обучение чрез игра" за приложим в дейността!

- ОБСТАНОВКА-   

Мястото, където се тренират бойни изкуства е важно, защото носи свой специфичен Дух!

Ние сме едно от малкото школи в София, които разполагат със собствена база, която се ползва единствено за целите на Айкидо и е оборудвана специално за дейността!  

- ОБУЧЕНИЕ В ЦЕННОСТИ 

Отделяме време да обучаваме в ценностите на Айкидо и да показваме на учениците си как да ги прилагат в своето ежедневие. За нас е това е по-важно и ценно, отколкото само техническите умения, които ще придобият в школата.  

- БЕЗКОМПРОМИСНА ДВИГАТЕЛНА ПОДГОТОВКА 

Не възприемаме широкоразпространеното вярване, че Айкидо е "философско бойно икзуство" и качествата на Тялото не са важни... За нас Здрав Дух живее единствено в Здраво Тяло и затова отдаваме силен фокус на двигателната подготовка! 

- ЛИЧНОСТНО ИЗРАСТВАНЕ - 

Възприемаме взаимно-спомагателния метод на обучение, при който по-опитните ученици се включват активно в организацията и обучението. Освен, че начинаещите учат чрез Личен пример, по-старшите израстват личностно като развиват своите лидерски умения!