top of page

КАКВО НИ ОТЛИЧАВА?  

 ДОДЖОТО не подражава, той създава собствен стил в Айкидо.

Съвкупността от подобрения, които сме направили на базата на нашия дългогодишен опит и квалифиции не само в Айкидо, но и в професионалния спорт създават авторска система, която няма аналог не само в България, а в света. 

Какво ни отличава? 

 

- НЯМА БОЙНО-ПРИЛОЖНА НАСОЧЕНОСТ -

По принцип Айкидо не е сред най-приложимите бойни изкуство. В някои клубове, неговата псевдоефективност се използва като средство за популяризиране и привличане на трениращи. В ДОДЖОТО, открито заявяваме, че Айкидо не е уличен бой и няма бойно - приложна насоченост! За нас то има други цели - да научи децата на дисциплина,  концентрация, самоконтрол. Да, тези качества със сигурност биха им помогнали в "реална ситуация", но ако търсите система за практическа самозащита - насочете се към друг спорт и клуб. Нашата мисия е да помагаме на децата как да не влизат в конфликти, а не - да ги научим как да ги разрешават чрез бой.

 

-ДИНАМИКА-

Степента на интензивност в ДОДЖОТО е сравнима с най-интензивните школи в световен план. Нашата натура е динамична и разбира се - предаваме това и на трениращите. :) Намираме тази интензивност като изключително подходящо за децата, защото те по природа са динамични и по-бавните неща ги отегчават. А по-сериозното физическо натоварване гради отлична двигателна култура и здраве за цялото тяло. Категорично не сме съгласни с широкоразпространеното твърдение, че Айкидо може да бъде практикувано от всички, без значение от възраст, телосложение и килограми , защото е "най -лежерното Бойно изкуство".

В ДОДЖОТО определено не е "лежерно" :) 

 

 

 

-ДИСЦИПЛИНА-

По принцип във всички клубове по бойни изкуства дисциплината би трябвало да е приоритет. Дефакто това не е така. На много места се използва игровият метод за преподаване, който според нас не дава резултати по отношение на дисциплината. Според нас децата имат нужда от ритъм и ясни граници, за да не се объркват - кои са местата за игра и забавление, кои са местата, където учим и сме сериозни. Доджото е такова място. Ние нямаме нужда от игрите, за да държим мимолетния интерес на децата. Предпочитаме да ги мотивраме чрез Смисъла и Ценностите

 

-ПАРТНЬОРСТВО- 

Въпреки, че в Айкидо официално няма състезания, в много школи се използва състезателния метод на преподаване - чрез състезателни игри или открити състезания между трениращите. В ДОДЖОТО не толерираме никаква форма на състезателни прояви и действително учим децата на партньорство. Наша авторска методика е всички упражнения - от влизането, през поклон да загряването да се изпълняват по двама. Това е изключително важен светоглед за доброто изпълнение на техниките по-късно. 

 

 

- ОБУЧЕНИЕ В ЦЕННОСТИ - 

Всички преподаващи Айкидо ще се съгласят, че то предава ценности. Но как точно става това? В Доджото сме разработили система от авторски материали, които учим под формата на беседи преди всяка тренировка. Имаме различни теми - за добродетелите на Самураите, за значението на Айкидо и Бойните изкуства, за универсалните ценности като Постоянство, Труд, Старание.

- УЧЕНЕ ЧРЕЗ ПРЕПОДАВАНЕ - 

Основахме школата, водени от желанието самите ние да тренираме. После осъзнахме, че пътят да се развиваме, е да започнем да преподаваме. Затова прилагаме тази методика в обучението на нашите ученици. Въведохме специална програма - Сенпайска практика, която дава възможност на по-големите ученици да учат по-малките.  Спомагателният метод, взаимстван от българските възрожденски училища според нас дава страхотни резултати, защото децата учат по-добре от други деца, а тези, които преподават осъзнават и учат двойно повече! 

 

 

- ПРИОРИТЕТ НА ДЕЦАТА - 

В световен план има много малко школи, които са специализирани в работата с деца. ДОДЖОТО е една от тях. Избрахме да се посветим на децата, защото сме концентрирани не толкова върху научаването на техните с Тялото - то се получава като следствие. Нашата мисия е да предаваме ценностите за Духа и да помагаме във възпитанието - нещо, което има най-голяма стойност точно за най-малките.  

IMG_8911.JPG
IMG_0900.JPG
IMG_9009.JPG
Постоянство .JPG
IMG_6120.JPG
IMG_1041.JPG
IMG.JPG
Dojoto_logo-FINAL-2023_color-black.png
bottom of page