top of page

КАКВО НИ ОТЛИЧАВА?  

 🥋 🥋Кой е вашият стил в Айкидо? - ДОДЖОТО!

Той все повече се обособява като различен в Айкидо средите

не само в България, а и по света.

Ето с какво:

✅Няма бойно-приложна насоченост

Нашият стил Айкидо не е приложим на улицата, защото той има други цели - да разива характера, да предава ценности, да обучава в партньорство, да учи на хармония. В уличния бой няма нищо хармонично и за нас той не е цел. Считаме, че вече сме надмогнали стремежа към физическо оцеляваме, и това, от което наистина се нуждаем днес е осъзнаване, лично развитие и свързване с хората около нас.

Партньорство

В Айкидо изначално няма състезания и използваме това, за да обучаваме в партньорство. За нас техниките са средство да се научим да работим заедно и да постигнем хармонични взаимоотношения, дори когато те започват с атака.

✅Динамика

Не приемаме широкопропадандираното “Айкидо е за всеки, независимо от килограми, физика, двигателни възможности”. Нашите тренировки са много динамични и определено не са за “всеки”. А за хора, които са готови постоянно да предизвикват себе си, да изследват своите граници и да разширяват своите възможности - физически и психически.

✅Обучение чрез личен пример

За нас като основатели на школата и за всички треньори, които избираме да преподават, задължително условие е да продължават своята активна практика. Защото личният пример за нас е най-важен, когато обучаваме както децата, така и възрастните.

✅Дисциплина

Не приемаме широкоразпространения метод на обучение чрез игра. Ние знаем и виждаме, че децата заслужават повече от просто забавление. Те искат да бъдат своята най-добра версия и за да го постигнат, трябва да се научат да полагат усилия.

И да, нещата, които правим в школата като цяло, както и разширяването на индивидуалните граници на всеки един по отделно, са възможни единствено чрез дисциплина и сериозно поведение.

✅Обучение в ценности

За нас е Айкидо е развитие. Не само на тялото, а и за характера. Само че тялото е най-близо до нас, то е това, с която ежесекундно се срещане и точно чрез него можем да осъзнаем най- много за себе си. Използваме физическите упражнения и Айкидо техниките, за да обясним общочовешките, общо вселенските принципи. И вербализираме тези обяснения, за да излезем от света на мистиката и да навлезем в осъзнаването.

✅Музика

Най-напредналите групи тренират на Музика! Защото Айкидо е търсене на хармонията: между енергиите на двамата партньора, между енергиите на всички в групата, между цялата група и ритъма… А да тренираме на музика и да оставаме безкрайно дисциплинирани и сериозни, развива нашия самоконтрол.

И да - музиката не е японска, а е българска, защото ние сме българи и сме горди със собствената си традиция!

bottom of page