top of page
  • Writer's pictureAdmin

Ако искате детето Ви да е здраво физически и психически - запишете го на Айкидо!

Updated: Oct 27, 2022

За да опазим физическото си здраве в условията на пандемия, се наложи да пренебрегнем много други аспекти от своя живот и физическа активност. За съжаление децата са сред най-ощетените, тъй като са лишени не само от качествено образование, а и от социална среда и движение.

Какво можем да направим? Просто трябва да се погрижим за здравете не само отвън, а и отвътре и да си припомним максимата " Здрав Дух в Здраво Тяло!"


Днес ви запознаваме с една школа, чиято мисия е да прави децата по-Здрави и по-Силни, като още от най-ранна възраст разглежда Личността в нейната цялост и работи върху всички аспекти - Тяло, Ум, Дух, Социални отношения! Вижте съветите на Весела Велин - основател и треньор в Айкидо ДОДЖОТО относно ползите от практикуването на Айкидо и защо този спорт е добър избор за децата в настоящата ситуация!Ползите за тялото

Спортът и активният начин на живот подобряват защитните сили на организма. Силният имунитет се разболява по-рядко и преминава през болестта по-леко! „Здрав Дух в здраво Тяло“ са казали мъдреците и в ДОДЖОТО напълно подкрепяме тази максима. Приоритет е изграждането на отлична двигателна култура у децата, която дава Здраве, Сила и Енергия и в останалите дейности, с които се захващат! Какво отличава Айкидо от другите спортове? Работи се с цялото тяло, което се натоварва равномерно, без да стресира отделни мускулни групи. Движенията са динамични, но плавни. За разлика от останалите бойни изкуства, няма агресия, директни сблъсъци и спаринги – вероятността от травма е изключително малка! Това, наред с философията на партньорство, която възпитава, прави Айкидо едно от най-подходящите бойни изкуства за малките човеци, които могат да започнат тренировки още от 4 годишни!


Ползите за Характера

Основна концепция в ДОДЖОТО е, че човек не е само тяло! Двигателните умения не са самоцел – те са средство за развитие на Характера. Тренировките не са забавление! Те са извършване на Работа и полагане на Усилие! Това е отличен начин децата още от най-ранна възраст да се възпитават в Труд и Постоянство. Редът и дисциплината са в основата на бойното изкуство и тяхното опазване е приоритет в школата! Интересен момент в методиката е, че всяко нещо трябва да се заслужи – от правото да тренираш (като първия път само гледаш) до това да заслужиш своето кейкоги (облекло за тренировки) след проявено старание и търпение. В Айкидо няма състезания и целта на усилието не е насочен към изявата навън, а към вътрешното удовлетворение – децата от малки могат ясно да разграничат кога получават нещо на готово и го приемат за даденост и кога истински са се постарали и ценят заслуженото!


Ползите за Ума

Айкидо е наричано още „интелигентното бойно изкуство“. Това е така, защото изучаването на двигателните техники изисква съсредоточаване на ума. В ДОДЖОТО катите не са самоцел – те са средство за развитие на концентрация – умение, така нужно на съвременните деца. Част от авторската методика е, всяка тренировка да започва с кратка беседа. Учим за философията на бойното изкуство и нейното приложение в ежедневието. Ценностите на Айкидо оживяват в интерактивните материали, които предоставяме на децата – самураи, калиграфия, японски думички. Чрез елементарни примери айкидоците разбират по-добре практиката и се учат да прилагат нейните ценности и в останалите сфери от своя живот!


Емоциите

След продължителното стоене в къщи, далеч от връстници, на децата им става все по-трудно да контролират своите емоции. Те изучават себе си чрез взаимодействието с останалите и когато средата липсва, коефициентът на емоционалната интелигентност пада. На първо място в ДОДЖОТО се учим, че не сме сами! Да търсим Хармонията между нас и другите и да я постигаме като се съобразяваме един с друг. Чрез ясните правила, децата се учат да поставят и зачитат граници – умение, което им дава спокойствие и сигурност. На външния контрол поставяме алтернатива – самоконтролът – умението сам да контролираш себе си! Децата се учат да разпознават и контролират своята емоция като я преобразуват в двигател на действие!


Средата

В ДОДЖОТО не сме противници, а сме Партньори. Екипната културата се възпитава още от самото начало като всички упражнения се изпълняват по двама – от влизането и подреждането, през загряването, до основните техники. Всеки път двойките са различни, за да се учим да работим с различни хора – някои са по бързи и трябва да догонваме, други са по-бавни и трябва да изчакваме J Айкидо дава една алтернатива на състезателния спорт като ни учи, че заедно можем повече. В училище и университета цел на обучението са индивидуалните способностти, но именно умението за кооперативност определя успеха в бъдещите организации, в които детето ще попадне – работа, семейство, социален кръг.


Сигурни сме, че има и други способи, чрез които може да се развие всеки от горепосочените аспекти на Личността. Но когато времето е ограничен ресурс, си струва да потърсим нещо, което обхваща възможно най-много сфери от нашата цялост! Айкидо в ДОДЖОТО работи едновременно за Тялото, Ума, Характера и Социалните умения на децата като същевременно им дава ясен смисъл защо да изберат Път на себеразвитието – за да стават по-добри от Себе си!Весела Велин съосновател на ДОДЖОТО

340 views0 comments
bottom of page