top of page

📖 Как да мотивираме детето да чете повече?

📚 Всички искаме децата ни да предпочитат книжките пред телефоните! Но как да мотивираме своя малчуган да чете повече? 


👉 Освен самите ние да четем, е важно да обясним и ползите от четенето на нашия малък човек!


🧠 Развиваме ума - Ако искаме да сме силни с тялото, ние го тренираме… Мозъкът, също както мускулите има нужда да бъде трениран, за да се развива. И четенето е чудесна възможност за това. 


🎯 Тренираме концентрация - “Детето ми не може да се съсредоточи” - звучи ли ви познато? Това е нормално, ако около него има постоянен шум и избор от хиляди дейности… Започнете да практикувате 10 минути книжка в пълна тишина и без разсейващи фактори. Постепенно увеличавайте времето и ще видите как и способността на детето ви да се съсредоточи и дори увлече в нея ще се увеличава. 


💫 Развиваме въображението - Когато гледаме филмче, ние получаваме всичко образи в историята на готово - точно как изглежда принцесата, точно каква е гледката от замъка. Когато четем книга същите тези образи нашият мозък трябва да си ги измисли сам на базата на описанието, което има и по този начин той се тренира. 


💬 Обогатяваме си речника - Четейки ние се срещаме с нови думи, чието значение дори и да не знаем, разбираме от контекста. Това е начин да си обогатим речника и да използваме много повече и много по-красиви думи от ежедневните “нали” и “в смисъл”... 


✨ Получаваме мъдрост и житейски опит - Когато четем, ние научаваме различни истории, чрез героите се поставяме в различни ситуации. Които ние самите все още може да не сме преживели, но ако ни се случат подобни, има шанс да се сетим как е постъпил героят и до какви последствия е довело това. Съответно една идея сме напред в преценката си за добро / лошо. 


🤸‍♂️ Съпреживяваме историята - Случвало ли ви се е да искате да сте на мястото на главния герой в книгата? Да си представяте какво бихте направили на негово място. И когато подобна ситуация ви се случи наистина, вие вече да сте подготвени за нея?


👫 Намираме си нови “приятели” - Четейки, съвсем естествено ние симпатизираме на един или друг герой, и често във въображението той ни става и “най-добрият приятел”. Ако в реалността все още нямаме толкова много приятели, можем да ги открием в книгите. А докато четем, ние се превръщаме в по-развита личност, която по-често бива избирана за приятел и в реалността. 


 🧘 Прекарваме време сами със себе си - Всеки човек, дори и най-екстровертния има нужда да прекара известно време сам със себе си. Това важи и за децата. Училището, игрите, извънкласните дейности са групови занимания и малко или много това е изморително. Когато остават сами с книжката, децата от малки се учат да се наслаждават на собствената си компания, без да имат нужда около тях постоянно да има някой друг, който да “им прави веселото” или да им запълва празнотите. Те се учат да бъдат самостоятелни и самодостъчни, което ще е много важно за тях, когато пораснат. 


🗣 Общуваме качествено - Една от най-големите ползи на четенето е, че в този момент ние общуваме с поне един мъдър човек - авторът. Често дори най-обикновените сюжети предават много дълбоки смисли и поуки, които подсъзнателно остават в нас и когато им дойде времето, ще се проявят. 


👉 Обяснете всички тези ползи на децата си! Ако могат да четат, ще могат и да ги разберат! 


❓ А вие коя книжка ще прочетете днес?🧠💪 За “най-добри резултати”, редувайте умствени с двигателни дейности. 

💫 По този начин детето ви се развива цялостно! 
автор: Весела Велин

съосновател ДОДЖОТО
8 views0 comments

Comments


bottom of page