top of page
  • Writer's pictureAdmin

Как да мотивирате детето за тренировки?

Updated: Oct 5, 2023


“Много искам детето ми да тренира, но то не изглежда заинтересовано. Какво да правя?”. Тук винаги припомняме, че спортът е преди всичко полезна, а не - забавна дейност и той трябва да се избира според ценностите и преценката на родителя, а не според мимолетните желания (или нежелания) на детето. Но!... знаем, колко е трудно да караш някого да прави нещо на сила. И определено не е ефективно в дългосрочен план. Затова споделяме няколко съвета как да мотивирате вашето дете за тренировки!


1. Дайте му време

Децата имат нужда от време, за да свикнат с дадена идея. Ако нещо се повтори определен брой пъти, то става тяхната реалност. Дори и в началото да казва “не”, бъдете упорити! “Митко, искам да започнеш да тренираш!” … “Митко скоро ще започнеш да тренираш” …“Митко, кога ще започнеш да тренираш?”... “Митко, когато започнеш да тренираш, … “. Ако вие наистина сте сигурни, че искате детето ви да тренира и знаете, защо го искате, уверяваме ви, че то ще тренира. Предполагаме, че за училище не “преговаряте” толкова дали да ходи или не?


2. Обяснете му защо

Обяснете на детето си защо искате то да тренира: “Ще станеш голям, силен, смел!”

Вие най-добре знаете какво би впечатлило вашето дете, използвайте го. Тук е важно да си отговорите на първо място на въпроса - “защо вие, като родител искате то да тренира?”. Какви са ползите, които виждате за него? Обяснете му ги! Децата всъщност могат да ги разберат и наистина искат да станат “големи, силни и смели”.


3. Покажете му какво е

Страхът от неизвестното е нормален и обясним не само за децата, а и за възрастните. Много често се страхуваме не толкова от самото нещо, колкото от своята нереална представа за него. Заведете го предварително да гледа тренировката, за да види какво е с ясната уговорка, че няма да се включва, преди да е достатъчно подготвен/а.


4. Чуйте какви са неговите притеснения

Коментирайте заедно нещата, които сте видели. Какво му е направило впечатление, какво му харесва, какво - не, защо? Нормално е детето да не се привлича особено от идеята, че трябва да спазва правила - обяснете му защо са необходими тези правила и какво ще стане, ако ги няма. Ако не е свикнал/а с физическо натоварване, е нормално да се притеснява или да не иска да се изморява - обяснете му, че само когато се изморява, може да стане по-силен/силна и по-издръжлив/а.


5. Изберете подходящия момент

Когато дойде времето за тренировка е много важно малчуганът да е в кондиция. Храната и сънят са много важни за децата (както и за възрастните). Например ако току що сте го взели от детска, а той/ тя е гладен, със сигурност тренировката няма да е приоритет - погрижете се да хапне нещо леко по пътя. Ако е пропуснал следобедната дрямка, ще бъде кисел и по-добре да изберете друг ден за начало. Ако през деня сте били някъде и детето е изморено, няма да може да се концентрира. Преди да тръгнете към спортната зала се уверете, че детето е сито, отпочинало и спокойно.


6. Поощрете го!

След като детето се е справило, е много важно да го поощрите с нещо. Най-добрият вариант би бил ако “наградата” не е материална, а морална - да го поздравите, да го прегърнете, да види гордостта в очите ви. Дори и да получи нещо материално, идеята е детето да разбере, че когато дава нещо (например труд), получава нещо (например прегръдка или сладолед). Само внимавайте да не преминете в другата крайност и да не свикне, че за да отиде на тренировка, трябва да му се осигурят солидни “придобивки”.

7. Кажете му “Браво!” пред другите!

За малките човеци (а и за големите), особено за момчетата е много важно да бъдат похвалени пред другите. Разкажете на хората, че Митко е бил на тренировка! Че се е справил много добре. Че е успял да направи едно сложно упражнение (нека го покаже). Че треньорът го е поздравил и че Митко е обещал, че пак ще отиде… нали, Митко?!? :)


8. Намерете му приятел

Винаги е по-добре, когато имаме съмишленици в нещата, които правим. Дали ще попаднете на приятелче, което вече тренира в школата или вие ще поканите някое познато дете, важното е децата да споделят примера и да се обграждат с приятели, които ги мотивират да се занимават с ценни и полезни неща.


Бъдете търпеливи! Адаптацията е процес. Много от нещата са подобни и за нас, възрастните. Вие спортувате ли редовно и кои неща ви мотивират да го правите?

Може би ще работят и при вашето дете? Опитайте! Не забравяйте, че най-добрият начин да мотивираме децата си за нещо е да го правим самите ние!


През м. Октовмри в ДОДЖОТО имаме дни на Отворените врати!

Заповядайте на БЕЗПЛАТЕН пробен урок, за да видите дали е подходящо за вашето дете!
Автор: Весела Велин

Съосновател Айкидо ДОДЖОТО


505 views0 comments

Comments


bottom of page