top of page
  • Writer's pictureAdmin

Как да научим децата на Постоянство?Kак да научим децата на Постоянство?1. Откажете се от стремежа “да му е интересно”

8 от 10 родители, които искат да запишат детето си на нова дейност изчакват първо да видят дали “дейността ще го грабне”, защото най-важното е “на детето да му е интересно”. Същите тези родители са много учудени, когато след време “интересът” е намалял, дори изчезнал и детето иска да се откаже. Не разбират защо занимание, към което е подходено с много желание, вече спира да бъде интересно и малчуганът иска нещо друго. А причината е проста: Всяка нова дейност в началото е интересна. След време, когато нещата започнат да се натрупват и повтарят (а това е изключително важно, за да може детето ви да научи каквото и да е), спира да бъде толкова уникална, различна, съответно интересна. Ако нямате други, по-дълбоки причини да запишете своето дете освен неговият “интерес”, рано или късно ще се откаже. Просто защото след време той изчезва. Трябват ви други механизми, за да възпитате у детето способността да прави дълго време едно и също, каквото всъщност представлява постоянството.

Разберете, че интересността и постоянството са две противоположни неща. И няма как да имате и двете. Едновременно. Няма нищо “интересно” в това детето да си мие зъбите. Но вие искате да го прави всяка сутрин, нали? А даже и всяка вечер. :) Как подгождате, питате ли го колко му е интересно да държи четката? Проверявате ли всеки път нивото на неговата мотивация? Или просто го изпращате към банята, независимо дали иска или не. Да, чудесно е ако то иска и дейността му е интересна, но дори и да не гори от желание, знае, че ще отиде, просто защото така прави всеки ден.


2. Изградете навици

Тук идва ролята на навиците. Когато една дейност се повтаря рутинно, в един момент вие спирате да се питате “искам ли я”. Просто знаете, че я правите. По този начин се формират навиците. Те освобождават огромен ресурс на мозъка, защото ако ни се налага да обработваме решението за всяко едно нещо, което ежедневно правим, той ще се задръсти от информация. Всеки ден вие ставате, измивате си лицето, сресвате си косата, пиете кафе или чай. Обличате се. Излизате. Отивате на работа, а децата на детска градина/ училище. Не ги питате ходи ли им се или не - училището и детската са част от тяхното ежедневие. А с допълнителните дейности не е така? Защо?

3. Знайте защо го правите

Защото допълнителните дейности не са задължителни, ще кажете вие? И може би точно това бърка цялата работа. Знанието, че можете да се откажете. Може би нямате чак толкова големи драми с мотивацията за училище (или ходенето въпреки нейната липса), просто защото образованието е задължително. Не можете да си отпишете детето или дори и да успеете, последствията ще са тежки - то ще остане неграмотно. Парадоксът обаче е, че училищното образование отдавна не е достатъчно. За нивото на възпитание и степента на дисциплина изобщо да не говорим. Вие имате нужда от допълнителни дейности, с които да развиете тези качества у вашето дете. В общия случай затова го записвате го на такъва дейност - за да се постигнат някакви резултати. Ако единствената причина беше да му е интересно и да му харесва, може би детската площадка ще ви бъде по-лесен, по- достъпен и по-евтин избор?


4. Дайте ясен срок

Разбирам, че не винаги можете да знаете предварително коя дейност да изберете и коя е най-подходяща за вашето дете. Училището е едно, а извън училищните дейности - хиляди. "Как да избера правилната? Не е ли добре да се вслушам в детето си?" - Абсолютно! Не само че е добре, задължително е да се вслушате в детето си, само че не като го питате какво му е интересно, а като наблюдавате какво се случва с него. А затова ви трябва време. Аз винаги съветвам: дайте минамен срок на дейността, която сте избрали и предварително набелязани цели, които искате да постигнете. Сред този срок - анализирайте. Ако никакви резултати не са постигнати -отпишете го и потърсете друго, но ако виждате, че детето си ви се променя към по-добро, явно има смисъл да постоянствате независимо от степента на интерес, която демонстрира вашият малчуган.


5. Отчитайте резултатите

Няма как да разберете дали сте постигнали резултати, ако не знаете какви точно резултати искате и нямате опорни точки, чрез които да ги следите. Например ако целта ви е детето да стане по-дисциплинирано, трябва да имате ясен критерий, чрез който да разберете дали има подобрение: ако преди е трябвало да повторите 5 пъти едно нещо, за да се изпълни, а сега реакцията идва от третия път, значи вървите в правилната посока. Ако искате да е по-организирано и преди си е пилеело времето, а сега домашните са написани всеки път, а детето ви има време и за двете допълнителни дейности в седмицата, това е наистина добър резултат, за който си заслужава да постоянствате!


6. Давайте награди

Поощрявайте резултатите! Как ще разбере детето ви, че е на прав път, ако не му го кажете? Как искате от него да продължава да прави нещата, които прави, ако не го възнаградите за тях? Под “награда” обикновено си представяме материални неща, но често това, от което децата истински имат нужда е вашата морална награда. Понякога искреното “браво” и силната прегръдка са достатъчни. Няма лошо и малкият човек да получи нещо, което наистина иска, стига да си го е заслужил. Празнувайте всички малки успехи като големи, ако искате наистина да се превърнат в такива един ден!


7. Не му позволявайте да се откаже

Знайте предварително, че колкото и да е мотивирано вашето дете в началото, ще дойде момент, когато ще иска да се откаже. Причините са различни: не е успял да постигне това, което е искал, не са го оценили (според него - правилно), скарали са му се за нещо, приятелят му се е отказал, прекалено много са започнали да повторят едно и също или друго му е привлякло интереса. Не му позволявайте да се откаже, преди да разберете истинската причина и дали тя е основателна. “И това ще мине” трябва да е мотото, което да ви води както когато детето ви е на пика на своята мотивация, така и когато е в нейното дъно.


8. Търсете разнообразие в самата дейност

И понеже знаем колко е трудно да водите детето си на занимание, ако няма желание, опитайте все пак да мотивирате с нещо вътре в самата дейност: лагери, състезания, семинари, различни инициативи и предизвикателства. Сменете фокуса от ежедневието с нещо, което не се случва всеки ден. Хората са казали: “С една жена можеш да имаш 1000 различни преживявания. Със 100 - само 100!” Непрестанно търсете кои са тези 1000 различни преживявания! Съветвам ви винаги да избирате школи, които са активни и предлагат допълнителни дейности в самата допълнителна дейност, но дори и да не е така, ако помолите преподавателите, винаги може да предложат някое по-различно преживяване за вашето дете, което да го разнообрази и мотивира. Може временно да му сменят упражненията или да го сложат в друга група. Ако това не е възможно, вземете нещата в свои ръце: Дори само да поканите приятелчетата му от каратето на гости да поиграят заедно, може значително да засили интереса му към каратето.


9. Самите вие постоянни ли сте?

Колкото и да се опитваме да научим детето си на постоянство, ако ние самите не сме постоянни, няма да успеем. Огледайте се в себе си, до каква степен притежавате това качество? Често ли сменяте работата си? Ходите ли на някаква допълнителна дейност и постоянни ли сте в нея? Преследвате ли своите цели и докарвате ли планове си докрай или се отказвате от тях? Колко често започвате едно, а после хващате друго? Не е нужно детето да разбира съзнателно всичко, което правите. То усеща вашата енергия и я прихваща. То е вашето огледало и ще бъде точно такова, каквито сте вие. Затова, ако искате да възпитате постоянство у своето дете, първият човек у който трябва да възпитате това качество сте самите вие! Дерзайте!Автор: Весела Велин

Съосновател ДОДЖОТО305 views0 comments

Comments


bottom of page