top of page

🍀 5 аспекта от ЗДРАВЕТО, за които помага Доджото

След най-боледуващите месеци от годината, всички искаме децата ни да са по-здрави! Но какво означава това? Според нас истинското здраве е когато се грижим за всичко в нас - и Тялото, и Ума, и Духа, и Емоциите, и Социалната среда. Затова в Доджото работим върху повече аспекти от личността на децата. Вижте върху кои и как:  


💪 Ползите за Тялото

Спортът и активният начин на живот подобряват защитните сили на организма. Силният имунитет се разболява по-рядко и преминава през болестта по-леко! „Здрав Дух в здраво Тяло“ са казали мъдреците и в Доджото напълно подкрепяме тази максима. Приоритет е изграждането на отлична двигателна култура у децата, която дава Здраве, Сила и Енергия и в останалите дейности, с които се захващат! Какво отличава Айкидо от другите спортове? Работи се с цялото тяло, което се натоварва равномерно, без да стресира отделни мускулни групи. Движенията са динамични, но плавни. За разлика от останалите бойни изкуства, няма агресия, директни сблъсъци и спаринги – вероятността от травма е изключително малка! Това, наред с философията на партньорство, която възпитава, прави Айкидо едно от най-подходящите бойни изкуства за малките човеци, които могат да започнат тренировки още от 4 годишни!


🧘 Ползите за Духа/ Характера

Основна концепция в Доджото е, че човек не е само тяло! Двигателните умения не са самоцел – те са средство за развитие на Характера. Тренировките не са забавление! Те са извършване на Работа и полагане на Усилие. Това е отличен начин децата още от най-ранна възраст да се възпитават в Труд и Постоянство. Редът и дисциплината са в основата на бойното изкуство и тяхното опазване е приоритет в школата. Интересен момент в методиката е, че всяко нещо трябва да се заслужи – от правото да тренираш - само, ако спазваш правилата, до това да заслужиш своето кейкоги (облекло за тренировки) след проявено старание и търпение. В Айкидо няма състезания и целта на усилието не е насочен към изявата навън, а към вътрешното удовлетворение – децата от малки могат ясно да разграничат кога получават нещо на готово и го приемат за даденост и кога истински са се постарали и ценят заслуженото!


🧠 Ползите за Ума

Айкидо е наричано още „интелигентното бойно изкуство“. Това е така, защото изучаването на двигателните техники изисква съсредоточаване на ума. В Доджото катите не са самоцел – те са средство за развитие на концентрация – умение, така нужно на съвременните деца. Част от авторската методика е, всяка тренировка да започва с кратка беседа. Учим за философията на бойното изкуство и нейното приложение в ежедневието. Ценностите на Айкидо оживяват в интерактивните материали, които предоставяме на децата – самураи, калиграфия, японски думички. Чрез елементарни примери айкидоците разбират по-добре практиката и се учат да прилагат нейните ценности и в останалите сфери от своя живот!


🔥 Емоциите

На децата в днешно време става все по-трудно да контролират своите емоции. Особено след месеците, които прекарват по-продължително време вкъщи. Те изучават себе си чрез взаимодействието с останалите и когато средата липсва, коефициентът на емоционалната интелигентност пада. На първо място в Доджото се учим, че не сме сами! Да търсим Хармонията между нас и другите  и да я постигаме като се съобразяваме един с друг. Чрез ясните правила, децата се учат да поставят и зачитат граници – умение, което им дава спокойствие и сигурност. На външния контрол поставяме алтернатива – самоконтролът – умението сам да контролираш себе си! Децата се учат да разпознават и контролират своята емоция като я преобразуват в двигател на действие!


👫Средата

В Доджото не сме противници, а сме Партньори. Екипната културата се възпитава още от самото начало като всички упражнения се изпълняват по двама – от влизането и подреждането, през загряването, до основните техники. Всеки път двойките са различни, за да се учим да работим с различни хора – някои са по бързи и трябва да догонваме, други са по-бавни и трябва да изчакваме. Айкидо дава една алтернатива на състезателния спорт като ни учи, че заедно можем повече. В училище и университета цел на обучението е развитие на индивидуалните способности, но именно умението за кооперативност определя успеха в бъдещите организации, в които детето ще попадне – работа, семейство, социален кръг.

💫

Сигурни сме, че има и други способи, чрез които може да се развие всеки от горепосочените аспекти на Личността. Но когато времето е ограничен ресурс, си струва да потърсим нещо, което обхваща възможно най-много сфери от нашата цялост! Айкидо в Доджото работи едновременно за Тялото, Ума, Характера  и Социалните умения на децата като същевременно им дава ясен смисъл защо да изберат Път на себеразвитието  – за да стават по-добри от Себе си!автор: Весела Велин

съосновател ДОДЖОТО

106 views0 comments

Comments


bottom of page