top of page

Учебна програма

В Доджото не тренираме само Тялото - тук развиваме цялата си личност - своите Ум, Дух, Характер. За да постигнем това, създадохме авторски материали, в които с децата учим за фолософията на Айкидо, историята на Бойните изкуства и за общочовешките ценности и стремежи. Затова и беседите преди часовете са важна част от обучението. Чрез тях децата обогатяват своите знания, изострят любопитството си и тренират своите памет и ум. А домашните, които попълват самостоятелно и вкъщи, допълнително засилват разбирането им и им помагат да откриват

принципите на Айкидо и извън Доджото.

Материалите са разпределени в 12 теми за всеки месец от годината:

Какво е Айкидо? 
 

Каква е философията на бойното изкуство, което сме избрали. По какво се различава от останалите. Кое е най-същественото, на което може да ни научи и за какво може да бъде полезнo.

какво е айкидо.jpg
5те правила.jpg

Какво е Доджо? 
 

Какво е Доджо - само място, където тренираме бойни техники или нещо повече? Кои са неговите ценности и не е ли школата тази, която ги пази и предава? Кои са правилата в Доджото, които всички трябва да спазваме, за да постигнем целите, към които всички се стремим.

Трите най-важни думички в Доджото 
 

Кои са трите най-важни думи, които стоят във философията и методиката на школата? - Заедно, Самоконтрол и Развитие. - Как успяваме да ги обясним и предадем на децата. И как стремежът към тях ни помагат да се променяме и да ставаме по-добри.

трите важни думички.jpg
IMG_20220830_154510.jpg

Пожеланията
 

Преди и след Коледната ваканция, използваме времето, за да се запознаем с това как в Япония посрещат тези празници. Как си честитят и какво си пожелават. Има ли прилики с нашите традиции и дали всички очакваме Новата година с еднакъв трепет и надежда.

Мечти, планове, цели

Започваме всяка Нова година с равносметка какво сме научили  през изминалата и до къде искаме да стигнем в настоящата. Защото как ще се развиваме, ако нямаме мечти, към които да гледаме? И как ще ги постигнем, ако нямаме цели и ясен план за действие?

Мечти и цели.jpg
Здраве.jpg

Какво е Здраве?
 

Нашата личност не се състои само от физическо тяло.  За да бъдем истински здрави, трябва да се грижи за всички нейни аспекти - Тяло, Дух, Ум, Социалната среда. Но от какво има нужда нашият Ум, за да бъде бистър и концентриран? Как бихме могли да развием своя Дух и Характер? И какво е необходимо, за да бъде верни и добри приятели?

За Самураите

Кои са и какво друго са владеели те, освен бойни техники. Защо продължаваме да практикуваме тяхното изкуство и днес и кое е най-ценното, което можем да научим от тях. Какви добродетели са имали и можем ли да ги развием и в нас?

самураите.jpg
Dodjoto_logo-FINAL_color_blackBG.png

Труд, Воля, Постоянство
 

Какво е нужно, за да напредваме и да се развиваме. И колко време е необходимо? Една година практика достъчна ли е? “Научихме ли Айкидото” за този период или едва се запознахме с него и ни трябва още много, за да достигнем това, към което се стремим? Отказваме ли се, когато стане трудно или намираме сила да продължим?

Поздравът

Как се поздравяваме в Доджото и какво всъщност изразява поздрава. Защо е толкова важно да има доверие и уважение между нас? И може ли да има хармония без тези две неща?

Ритъм
 

За да се развиваме пълноценно е изключително важно да спазваме ритъма работа - почивка, сериозно - забавно. Приветстваме лятната ваканция на учениците с темата за Ритъма, за да им обясним, че няма нищо лошо в това да си вземем почивка, стига да се връщаме отново, заредени и мотивирани за още сериозна работа.

Животните
 

Първите упражнения, които правим в Доджото са с имена на животните. Това за децата е естествено и близко за да се оприличат. Важно е обаче да разбират защо ги правим и кои техни качества искаме да вземем - да бъдем издръжливи като мечка, подвижни като жабката и красиви като пеперудата. Всяко едно от упражненията ни помага да развием както физиката си, така и качеството, което искаме да придобием.

ритъм.jpg
труд, воля, постоянство.jpg
поздравът.jpg
IMG_20220830_154847.jpg
Какво е будо.jpg

Какво е Будо?
 

Как се наричат бойните изкуства и на какво ни учат те? Защо продължаваме да ги практикуваме, много след като изкуството за стрелба с лък или боравене с меч вече не са приложими на улицата. Има ли друг смисъл в тази практика и дали всъщност той не е по-важният?

Искаш ли и твоето дете да се докосне до ценноста на тези теми?

Dodjoto_logo-FINAL_color_whiteBG.jpg
bottom of page