top of page

КОНЦЕПЦИЯТА

325087331_723121632531699_2429744612582007561_n.png
325804892_3250593445201165_8579032807074259243_n.png
325532287_713371103634587_7941968503324244174_n.png

В ДОДЖОТО има три най-важни думи: 

1.ЗАЕДНО

Айкидо е единствено бойно изкуство, което е съхранено без състезания. За разлика от традиционния спорт, който учи децата как да победят другите, Айкидо ги учи как да станат по-добри от себе си. Учи ги не как да бъдат поредните състезатели и противници, а как да бъдат партньори. Да осъзнаят, че те са свързани с останалите и заедно могат да постигнат много повече. Защото заедно са силни. Не е ли това старият български завет, който може би сме забравили. И който можем да си спомним, като се вгледаме в символа на канатицата – СЕМЕЙСТВО – РОД – НАРОД.

2.САМОКОНТРОЛ

"Дисциплината може да те отведе там, където мотивацията не може"! Затова тя е приоритет за нас. Но вместо сляпо „подчинение“, ние учим децата на САМОКОНТРОЛ – умението да контролираме сами себе си. За нас е важно не само да научим децата да спазват правилата, а какъв е СМИСЪЛЪТ от тези правила и ЗАЩО да ги спазваме. „Бойното“ в изкуството е точно това – не техниките, с които да победим другите, а качествата с които да победим собствените си слабости

и да се научим да

контролираме себе си.

3.РАЗВИТИЕ

Ако не се развиваме - загиваме! Стремежът към развитие е естествено вродено качество, което всички имаме – още от пълзящи бебета – за да се изправим и превърнем в ходещи човеци. Но съвременния свят сякаш все повече притъпява у нас това чувство, като ни предоставя лесното и удобното. Пътят на Развитието е да ПРЕОДОЛЯВАМЕ ПРЕДИЗВИКАТЕСЛТВАТА, защото малкото семенце може да се превърне в голямо дърво, само когато има силата да преодолее трудността – било то почва, гравитация, или собствения си мързел.

Демонстрациите, които правим в ДОДЖОТО винаги са върху музика с български мотиви. За да съчетаем модерното с традиционното, космополитното с родното. И за да знаем, че сме Българи с отворено съзнание, които могат да се учат от целия свят, но никога да не забравят силата и ценността на собствената си Традиция!

 

Нетрадиционалисти, които пазят традицията!

Нашето виждане за Aйкидо доста се отличава от "традиционното". Създадохме своя авторска система, защото виждаме подобрения, които могат да се направят. Позволихме си да се отдалечим от догмата, за да се доближим до традицията. До българската традиция, която е нашият извор и която се оказва, че захранва много други...

 

Създателят на Айкидо е ученик на Петър Дънов!

Създателят на Айкидо О'сенсей Морихей Уешиба е бил съвременник на Учителя Петър Дънов. Нещо повече -  духовната школа Омото Кю, в която О'сенсей членова и под чието влияние са заложени духовните основи на Айкидо, се счита за разклонение на Бялото братство в Япония. Може да се каже, че Айкидо има български корен! Уважението, които Япония има към България е всеизвестно, а българо- японската дружба е градивен обмен на опит и знания и за двете страни.

660_1be3ac7c9e1bb0c31f8330a4c6a54c5a.jpg
images.jfif

 

Основателят на Българското Айкидо и народните танци !

Основателят на Българското Айкидо - сенсей Геори Иванов е бил известен хореограф по български народни танци. Дълго време се е занимавал паралелно с двете неща. Страстта към бойното изкуство надделява и той избира да се посвети на него, но любовта към българските танци остава. Нещо повече - той явно успява да съчетае двете неща, защото в Япония се заговаря за стил "Българско айкидо", в който прозира влиянието на българската хореография. 

16-detelinafolkgroupinbulgaria.jpg

 

Българо-японската дружба!

Нашето едномесечно обучение в Япония съвпадна с националния ни празник. Оказа се, че на 3 март, в една от централните концертни зали в Токио японсците организират концерт по български народни танци. Но не от поканена българска трупа, а от японци, които практикуват нашите фолклорни танци и намират ценност в българските обичаи! 

Уважението, които Япония има към България е всеизвестно, а българо- японската дружба е градивен обмен на опит и знания и за двете страни.

Dojoto_logo-FINAL-2023_color-black.png
bottom of page