top of page

Често задавани въпроси

Може ли да направим пробна тренировка, за да преценим / за да видим дали на детето ще му хареса?

Да, пробната тренировка е задължителна, за да може и двете страни (и Вие, и ние) да се опознаем и да преценим дали искаме и можем да работим заедно. 

На пробната тренировка вие преценявате децата ли? Какви са критериите, по които ги оценявате?

В най-общ план искаме да видим нивото на осъзнатост на детето. Да може да чуе/ разбере и изпълни, това, което му казва учителят. Може да го подготвите, като му обясните реда. Нямаме нормативи за Тялото и не очакваме детето да знае предварително упражненията, които правим - това е задача на обучението в ДОДЖОТО. Моля, имайте предвид обаче, че двигателната дейност е интензивна. Ако детето е с наднормено тегло, има заболявания или други ограничаващи двигателната дейност фактори - моля да ни уведомите предварително. 

Детето ми е много енергично, но му е трудно с дисциплината. Проблем ли е? 

Основна задача на ДОДЖОТО е да помага в Дисциплината и Възпитанието на децата. Правилата са достатъчно ясни, а учителите - достатъчно строги, за да могат децата да ги спазват. В общия случай трениращите стават осезаемо по-изпълнителни и по-дисциплинирани, не само на тренировките, но и в къщи. Но тъй като приучаването към дисциплина, особено за дете, което не е свикнало с това до момента, не винаги лесен и приятен процес, за нас е важна подкрепата на Родителя. Затова идвате на пробни посещения - за да се запознаете с атмосферата в ДОДЖОТО и да прецените дали тя съответства на Вашите разбирания. 

Какво представляват тренировките?

Всяко занимание в ДОДЖОТО се състои от три модула - почистване, което възпитава навици, беседа за ценностите и философията на бойното изкуство и двигателна част. Същинската тренировка включва както обща кондиционна работа, така и технически елементи, специфични за Айкидо. Съотношението между двете е различно в различните групи - спрямо възрастта и нивото на умение на участниците. Интересен момент е, че повечето упражнения се изпълняват по двойки, за да се възпитава Партньорство и работа в екип. Заповядайте в ДОДЖОТО да гледате наше занимание, за да видите на живо какво правим. 

Защо децата почистват? Нямате ли чистачка? 

Общностното почистване преди тренировка е част от традицията на всички източни бойни изкуства. А в Япония в училищата няма чистачи - там учениците сами се грижат за своите класни стаи. В ДОДЖОТО одобряваме тази практика като я прилагаме дори за най-малките деца - 4-6 годишни. По този начин те се възпитават в труд и грижа за средата, която ползват, вместо да бъдат просто консуматори. Нашият опит показва, че когато почистват сами, трениращите се чувстват значително по-свързани с ДОДЖОТО, изпитват удовлетворение, че се грижат за него! 

От колко години може да се започнат тренировки в ДОДЖОТО? Подходящо ли е за деца на 4 години?

В общия случай започваме с деца над 4 години. Като за най-малките (4-6 годишни) правим пробни посещения първо да гледат, а след това и да участват с групата, за да преценим дали е подходящо за тях на този етап. Децата на тази възраст са много различни и задължително трябва да се направят пробни посещения, преди да се вземе решението да се запишат. Често се случва 4 годишните все още да не са готови и да се налага да се изчака няколко месеца. Обикновено на следващ или по-следващ опит нещата се получават, стига Родителят да има търпение. :) 

Детето ми е на 3 и половина години. Можем ли да опитаме?

В общия случай децата на 3 и половина са малки, въпреки, че сме имали изключения. Може да направим опит като първо дойдете само да гледате а след това - евентуално и да участвате, но имайте предвид, че вероятността детето да е готово на тази възраст е малка. Все пак би било добре да дойдете, за да се запознаем и да видите на място какво правим, за да знаете дали ДОДЖОТО е подходящото за Вас място, в случай, че се наложи да изчакате няколко месеца. 

Детето ми е на 3 години. Можем ли да опитаме? 

В общия случай започваме с деца, навършили 4 години. Имали сме някои изключения да приемаме деца на 3 и половина, но на 3 са много малки и шансът дейността да е адекватна за тях на тази възраст е минимален. Все пак би било добре да дойдете да гледате наша тренировка, за да се запознаем и да видите на място какво правим, за да знаете дали ДОДЖОТО е подходящото за Вас място, в случай, че се наложи да изчакате няколко месеца / година. 

Първия път се гледа или участва?

Ако децата са под 7 годишна възраст първият път се гледа. Това е част от тренировката - да се запознаят с обстановката и реда в ДОДЖОТО, да се опитат да го спазват и да проявят търпение. Това е и с цел адаптация - нашият опит показва, че децата, които първо са гледали, се включват по-успешно в тренировката след това. 

Ако децата са над 7 години и са по -”смели” и лесно адаптиращи се -  първият път могат да опитат направо да участват. Независимо от възрастта обаче, всеки нов ученик, първия път може само да гледа, за да види какво правим в тренировките и какво ще се очаква от него, когато влезе в групата. 

Ако дойдем да гледаме, но детето по някое време реши да тренира, може ли? 

Ако детето е дошло само за гледане - не може да влезе да участва по време на занятието. Ако много настоява да тренира, може да му обясните, че това е част от реда и “изпитание”, на което са подложени всички нови по-малки деца. По този начин те си заслужват правото да тренират. В ДОДЖОТО децата не получават нищо на готово, само защото са го поискали. Те трябва сами да си го заслужат като проявят търпение и изпълнят заръките на сенсей/ учителя. 

А не може ли направо да участва. На него/нея ще му/й е трудно само да гледа?

Ако детето е под 7 години не може направо на участва. Опитът ни показва, че по-малките деца се адаптират по-добре, ако първо само са гледали. Вероятността да се стреснат и откажат тренировката, ако направо влязат без да са гледали е огромна! А да се спази реда като първо само гледа е част от изпитанието! :) Ако детето не е готово да разбере и да се съобрази с това изискване, не е готово и да тренира. В ДОДЖОТО правим каквото сенсей каже, а не каквото децата искат. 

Кога можем да дойдем на тренировки? 

ДОДЖОТО провежда тренировки всеки ден без събота, по няколко часа на ден. Моля, запознайте се с графика на: https://www.dojoto.org/schedule-and-prices и изберете ден и час спрямо нивото. Начинаещите са както следва:  4-6 годишни - първа група/

7 - 8 годишни - втора / 9 -12 годишни -  трета / 13+ деца и възрастни - четвърта

Какви са групите и как се определят/разпределят? По възраст ли са групите? 

Разпределението на децата по групи се определя по Възраст и по Ниво на умения.

Участниците се разпределят в групите както следва: 

 -  I група - 4 - 6 години Начинаещи

- II група - 7- 8 годишни Начинаещи или 6+ средно ниво

- III група - 9 - 12 годишни Начинаещи или 7+ средно ниво

- IV група - Юноши и Възрастни

Зададеното разпределение е ориентировъчно. След като дойдете на място в ДОДЖОТО и направим пробна тренировка, преподавателите ще ви разпределят в най-оптималната за Вас група спрямо индивидуалните особености на детето.

По колко деца са в група?

В ДОДЖОТО имаме две тренировъчни помещения. В по-малкото, където обикновено тренират по-малките деца (4-6 годишни), са до 10 - 12 деца в група. В основната тренирочъна зала, където тренират по-големите ученици, броят е до 16 - 18.

Имам две деца, които са на различна възраст. Ще може ли да тренират в една група/ едновременно? 

Да, в ДОДЖОТО има две тренировъчни помещения, в които се провеждат паралелни тренировки за различните възрастови в групи. В общия случай е възможно да водите и двете деца по едно и също време, така че и двете да тренират пълноценно в оптималната за тяхното ниво група. Моля, свържете се с нас, за да Ви кажем кога е подходящо да се случи това. 

Нужно ли е да се обадя предварително, за да посетя ДОДЖОТО?

Да, независимо дали идвате да гледате или да тренирате за пръв път -  нужно е да имаме предварителна уговорка, за да Ви очакваме.  

Кога започват часовете/ кога трябва да сме там? 

Началните часове за тренировки са посочени в графика, който може да видите от тук: https://www.dojoto.org/schedule-and-prices. Преди всеки час имаме почистване и беседа, които са с продължителност около 15 - 20 минути. Оптималното време да дойдете в ДОДЖОТО е 20 - 30 минути преди обявения в графика час, за да се подготвите и включите пълноценно във всички модули на занятието / почистване -  беседа - тренировка. Новите деца първоначално само гледат преди тренировка, докато станат готови да се включват активно в почистването и беседата. 

Какво да носим за първа тренировка?

Ако само ще гледате: Не е необходимо да носите нищо специално, освен - СЕРИОЗНА НАГЛАСА! Може да си вземете чехли/ пантофи, тъй като на входа се събуваме.

Ако ще тренирате: Дълъг спортен панталон ( колената да са покрити!), тениска, джапанки (лесни за събуване - без ластик отзад). За момичетата - косата да е прибрана (с ластик), без бижута и грим.

Трябва ли ни кимоно за първа тренировка и сами ли си го набавяме?

Не, кейкоги - специално облекло за тренировка не Ви трябва в началото. То се заслужва в тренировъчния процес. Трябва да мине време, за да видим, че детето е сериозно и тренира усърдно. Когато ученикът е готов, Сенсей му казва, че го е заслужил. Тогава сами си го набавяте според предпочитания магазин и необходимия за Вас размер. 

Кого да търся, когато идвам за пръв път? 

Обикновено на входа Ви посреща сенсей или семпай. Изчакайте в предверието, докато ви забележат и обяснете, че идвате за пръв път и как се казвате. Ако организаторите са натоварени с тренировъчния процес и не успеят да ви посрещат на вратата, събуйте се и влезте навътре в коридора - ще се ориентирате на място. 

Как се наричат учителите. Как да се обръщаме към тях? 

Учителят по бойни изкуства се нарича "СЕНСЕЙ". Ако думата Ви е трудна, може да използвате "учител". Моля, не се обръщайте към нас с "каката" / "баткото"! :) Важно е да се изгради уважение у детето към учителя от самото начало.

Какъв е редът в ДОДЖОТО? Има ли нещо специфично, което трябва да знам? 

В ДОДЖОТО не се влиза с обувки, не се внася храна и не се вдига шум! Преди да влезете, моля да се събуете и подредите обувките си в шкафчетата. Когато влизате вътре, моля, пазете тишина. ДОДЖОТО е учебен център, където децата имат нужда от концентрация, за да се подготвят. С всички ученици имаме специфичен поздрав - поклон, който ще Ви покаже сенсей или семпай, който Ви посреща. 

Подробни разяснения, когато идвате за пръв път, може да видите тук: https://www.dojoto.org/pyrvo-poseshtenie

Имате ли калцуни в ДОДЖОТО? Мога ли да ползвам? 

Не, в ДОДЖОТО не толерираме използване на найлонови калцуни за еднократна употреба. Ще сме благодарни, ако се съобразите с реда и събуете своите външни обувки. Предоставяме чехли/ терлици, но може да си носите и лични. 

Имам и по-малко дете, което вероятно няма да е тихо. Ще може ли да дойда с него? 

Моля, съобрaзете се с реда в ДОДЖОТО. Изискването за тишина е с цел подготовка на учениците. Възможно е да дойдете и с другия родител/ или друг възрастен. Ако няма на кого да оставите детето дори за малко, може да дойдете заедно с него и да влезете да гледате след като часът вече е започнат, за да не се смущава подготовката. Моля, имайте готовност да излезете във всеки един момент, ако по-малкото дете вдига шум.  

Откъде ще гледаме тренировката? Ще влезем ли вътре в тренировъчната зала?

Тренировките се гледат от витрини, за да може детето, което идва за пръв път да се чувства по-свободно като гледа от различен ъгъл и дори опитва да прави упражненията в коридора. Когато вече влезе в тренировъчното помещение е нужно да спазва реда, да бъде тих и концентриран през цялото време, което трудно се постига от първия път. Когато гледате от коридора, може да тръгнете по всяко време. 

Къде са родителите и могат ли да гледат? Може ли да гледам/ остана с детето?

Да, родителите на новите деца задължително остават с тях първите пъти - независимо дали детето само ще гледа или ще участва. Не можем да приемем ново дете без родител, освен, ако не е над 12 години. Моля, имайте предвид, че новите деца обикновено не са за цял час. С цел адаптация, първите пъти детето може да влиза само по няколко минути на тренировка - по преценка на преподавателя.  Родителят трябва да е наблизо, за да може да реагира, в случай, че детето трябва да излезе по-рано от тренировка. 

Когато сме за пръв път, нужно ли е да гледаме през цялото време? Притеснявам се, че детето няма да издържи до края само да гледа. 

Не, не е нужно да стоите през целия час. Целта да дойдете първият път само да гледате е да видите какво правим, да се запознаете с реда и атмосферата в ДОДЖОТО, както и ние - да се запознаем с вас. След като вече са гледали децата се адаптират по -добре, когато дойде време да тренират. 

Може ли по време на тренировка да се пие вода/ ходи до тоалетна? 

По време на тренировка не се пие вода - това се прави преди или след тренировка. Моля, подгответе се като си носите шише и подсетите вашият бъдещ Айкидок да пие вода преди тренировка. До тоалетна също е желателно да се ходи преди/ след часа. За най-малките правим изключение и ги пускаме и по време на часа, стига да ни дадат знак, че им се ходи - моля, подсетете ги да го направят.

Какви са цените?

Има няколко опции за плащане - еднократни тренировки, карта с брой посещения и месечен абонамент. Подробните финансови условия може да разгледате тук: https://www.dojoto.org/schedule-and-prices

Колко пъти в седмицата се ходи на тренировка?

Като всеки друг процес на обучение, и в Айкидо се изисква регулярност, за да има резултати. Препоръчително е да се ходи поне три пъти в седмицата, за да има напредък. Като колкото повече - толкова по-добре. Ако станете членове на ДОДЖОТО, Вие имате на разположение целия график и може да идвате неограничен брой пъти спрямо групата и нивото Ви. 

Един и същи учители ли са в различните часове/ и групи?

Преподавателите се сменят за различните групи и часове като обикновено всеки учител влиза във всички групи, за да може всички преподаватели да познават всички деца, както и децата да учат от различните преподаватели. 

Кои са учителите? 

Подробна информация за нашите преподаватели може да намерите тук: https://www.dojoto.org/teachers

Разбрах, че в тренировките има думички - вие тук ли им ги казвате на децата или се учат сами в къщи?

Преди тренировка има беседа с децата на различни теми, свързани с историята, философията и ценностите на Айкидо. Японските думички са част от беседите и се представят на децата първо в ДОДЖОТО, а след това им се раздават материали за самостоятелна подготовка вкъщи. Преди всяко тренировка се повтарят, за да могат да се затвърдят. 

Безопасно ли е Айкидо?

Айкидо е може би най-безопасното бойно изкуство, тъй като не е контактно, в него няма бой, спаринги и дуели. Това разбира се, не отменя личната отговорност и внимание на трениращия. Вероятността от травма е не по-голяма от всяка друга двигателна активност. Тъй като упражненията в ДОДЖОТО са максимално съобразени с възрастта и нивото на участниците в различните групи, в нашата практика до момента инциденти са се случвали изключително рядко. 

Има ли нещо друго, което трябва да знам? 

Да, има много неща, които да научите в ДОДЖОТО. Бъдете търпеливи, задавайте въпроси и дерзайте! :)

bottom of page