top of page

ОСНОВАТЕЛИ:

IMG_6541.jpg

сенсей Весела Велин

Съосновател на ДОДЖОТО®️  и на Aikido DOJOTO STYLE, носи червен колан.

Има 24 годишен опит като трениращ и 10 години като преподаващ Айкидо. В своята практика е провела над 10 000 тренировки за деца и възрастни, води семинари за деца в България и в чужбина, семинари за деца и родители, както и само за родители.

В своята практика е посещавала множество обучения на световноизвестни Айкидо майстори. Една от малкото българи, придобили своя майсторска степен в Япония след едномесечно целодневно обучение там. След защитатата на 4ти дан Айкикай (най-високата степен, която се взима с технически изпит), се отделя от Айкикай и заедно със съпруга си създават нов стил в Айкидо - DOJOTO STYLE. Според него Айкидо не е начин как да победиш другия, а как да се научиш да работиш заедно с него и да градиш хармонични отношения, които да запазваш дори и в условия на трудности. В своята авторска методика, те не се концентрират само върху техниките и движенията с тялото, а върху цялостното израстване на трениращите. Въвеждат редица иновации - част от които са беседите преди всяка тренировка, в които обясняват философията на бойното изкуство и ценностите на Доджото. Съавтор е на авторските материали и текстове, които се използват в Доджото. Има множество участия в национални медии, където говори по темата за възпитанието и дисциплината на децата. Подготвя книга “За дисциплината с любов”, чиято главна цел е да предположи алтернатива на съвременното свръх либерално родителство и да обясни, че здравословните граници са израз на любов, уважение и вяра в способностите на детето. 

По образование е дипломиран магистър ландшафтен архитект, но се отказва от тази си професия, за да се посвети на развитието на децата чрез методите на бойното изкуство.

Родена на 3.12.1992г.

Най-ценни качества:

Организатор, оратор, мотиватор, разпространител идеите на Доджото.

IMG_6533.jpg

сенсей Владимир Велин

Съосновател на ДОДЖОТО®️  и на Aikido DOJOTO STYLE, носи червен колан.

Има 25 годишен опит в спорта и 13 години опит в Айкидо. В своята практика е провел над 10 000 тренировки за деца и възрастни, води семинари за деца в България и в чужбина.

Бивш национален състезател по лека атлетика в дисциплините скок на дължина и троен скок. Има участие на две европейски състезания и една Балканиада. Притежава докторска степен от Национална спортна академия по “Теория и методика на спортната тренировка”. 

След 10 години практика в професионалния спорт решава да се преориентира към Айкидо, в което го впечатлява липсата на състезания и стремежът да ставаш по добър от Себе си, вместо да се съревноваваш с другите. Благодарение на своя предишен опит и методически познания за спорта успява за много кратък период да напредне и да започне да преподава. Посетил е обученията на много от световно известните майстори в Айкидо. Един от малкото българи, придобили своя майсторска степен в Япония след едномесечно целодневно обучение там. Изследва източната философия. Практикува Тай Чи и преподава Ци Гун. Притежава 3та степен Усуи Рейки и втора степен Каруна Рейки. Има задълбочени познания в западната система за личностно израстване Кабала,

която до голяма степен е в основата на идеите на ДОДЖОТО. 

Главен идеолог и създател на DOJOTO STYLE. Ръководител на техническите програми и методики, които се използват в школата. Благодарение на неговия опит и компетенции добавя професионален спортен подход в обучението по Айкидо. 

Роден на 11.11.1986г.

Най-ценни качества:

Ръководител, строг, взискателен, дисциплина, стремеж към самоусъвършенстване и развитие.

Няколко думи от нашите основатели: 

Октомври/ 22

Преди няколко дни защитих успешно изпит за 4ти Дан Айкидо Айкикай. Това е най-високата степен, която се придобива с технически умения.

Развитието по-натам е по заслуги - колко ученици имаш и какво могат те.

Щастлива съм, че успях да стигна до тук. И най-вече съм горда, че се явих от името на собствена структура -  Доджото и го представих като напълно самостоятелна и независима единица. Това беше признание, че това е организация, която се развива в правилна посока и която получи утвърждение да продължава в същия дух. Изпитът мина с повече от положителна оценка, като сенсеят неколкократно даваше пример с нашите изпълнения. Благодарим за признанието!

Пътят да стигнем дотук беше дълъг и нелесен...

Аз тренирам Айкидо от 22 години. Това време мога да разделя основно на три големи периода. От 2000 до 2010 тренирах при Радостин Маринов сенсей в Сливен - едно от емблематичните Айкидо имена, не само в България, а в света и една от най-добрите школи по това време. Благодарна съм му за всички умения, които придобих, както и за голямото влияние, което имаше върху мен и изграждането ми като личност.

В периода от 2012 до 2014 тренирах при Ивайло Петров сенсей в София. Благодарна съм му, че оцени всичко, което вече бях придобила и ми вдъхна кураж сама да го оценя и да му се радвам. Помогна ми да осъзная, че след толкова години практика пътят да продължавам е

да предавам своите знания на другите.

Затова през 2014 с моя (тогава бъдещ) съпруг поехме самостоятелен път към основаването на собствено Доджо. Въпреки, че и двамата мои учители тогава не бяха съгласни и не ни подкрепиха, съм щастлива, че имахме силата да си проправим пътя сами и да устоим на предизвикателствата. От тогава до сега за свой учител смятам именно моя съпруг, защото той ме вдъхнови да изляза от стереотипа. Със своето пионерно мислене и професионален спортен опит, той успя да прокара методика в практиката и да създаде нашата авторска система. Той е идеолога в Доджото. 

Посвещавам му този изпит, в който участва като мой партньор. Неговото техническо ниво не отстъпва на моето, но към момента той отказва да се явява на изпити към системата Айкикай, защото работи по създаването на своя система. :)))

Благодаря на Кобаяши сенсей от Япония, който ме оцени, на официалната Румънска организация, която беше наш домакин, на Айкидоците, които дойдоха на живо и бяха най-развълнуваната агитка,  както и на всички деца и родители в Доджото, които ни подкрепяха. Вие сте причината да продължаваме и да се развиваме!

Моля, гледайте видеото с музиката. Защото, каквото и да правим, където и да ходим, ние сме българи и освен себе си, представяме и България!

bottom of page