top of page
  • Writer's pictureAdmin

5 ключови момента в методиката на Доджото

Updated: Nov 13, 2022

Когато идвате за пръв път в Доджото, има някои неща, които със сигурност ще Ви направят впечатление. Те са ключови в нашата авторска методика, която сме градили години.

Затова бихме искали да обясним защо са така и по какъв начин

те водят децата към зададените цели.

1. Дисциплина

Това е първото и основното. И тя се проявява в простите неща: Да си събуем обувките, да ги подредим, да поздравим, да седнем, да пазим тишина. Установеният ред, който се спазва от всички, дава на децата чувство за сигурност, спокойствие и хармония. Защото както те обичат да казват: “Ако всеки си прави каквото си иска, ще има хаос и бъркотия”. За нас е важно Айкидоците да разбират сами смисъла на правилата и необходимостта от тях, защото само така могат да ги спазват отговорно и самостоятелно. А целта е точно това - трениращите да са дотолкова запознати с реда, че не само да го разбират и спазват сами, а да бъдат пример и да въвеждат и новите деца в него.


2. Самоорганизация:

Това е нещо, в което ние дълбоко вярваме. Сигурно сте забелязали, че има деца, независимо от възрастта си, които вече са ангажирани с дадена задача: да помогнат на другите да се подредят, да им завържат коланите, да направят беседа, да водят загряване. Децата гледат и копират възрастните, но най-бързо учат и възприемат от своите връстници. Защото те са много по- близко до тях. А тези, които са отпред учат двойно повече, защото да обучаваш, значи да затвърждаваш и осъзнаваш наученото. Да ръководиш и помагаш на останалите - това е да осъзнаваш Себе си и своята роля, своя принос. Така се дава на подрастващите Смисъл и възпитава у тях лидерски качества. Неща, от които съвременното общество има крещяща нужда.

3. Беседи:

Знаете, че всички бойни изкуства носят добродетели. Но как се предават те на трениращите на практика? Беседите преди тренировка са нещо, което отличава Доджото от останалите клубове. Работим по авторски разработени материали, в които говорим не само за ценностите на бойното изкуство, а за общочовешките такива. Така помагаме на децата да събудят умовете си, да положат основите на критичното мислене и да изградят в себе си добродетели. За да бъде по-градивен този модул, децата имат листчета за домашни упражнения, които да прочетат и обсъдят със своите родители. А по-изявените ученици имат кратка част от беседата за самоподготовка, която да научат и преподадат на другите.


4. Кондиционни упражнения:

Айкидо е бойно изкуство, което развива Духа и Тялото. Но с това твърдение погрешно се разпространява и мисленето, че ние сме толкова “духовни”, че как изглеждат и какво могат телата ни не е важно… Не сме съгласни…

Айкидо в своята същност е едно от най-динамичните и интензивни бойни изкуства. Изисква се сериозна физическа подготовка. Гъвкавост, издръжливост, бързина, ловкост, все неща, които се тренират и култивират, а не са ни дадени на готово. Чрез първоначалния приоритет на кондиционните упражнение в Доджото целим да развием и надградим тези умения в децата, за да ги подготвим за по-сериозната практика. А здрав дух живее единствено в здраво тяло! Упражненията помагат на децата да бъдат по-здрави и по-силни и възпитава техния характер. Чрез тях те достигат до праговете на своето тяло, учат се да полагат волеви усилия и да развиват концентрация и старание. Защото източната философия се различава от западната точно в това - да изпълняваме простите неща все по-добре вместо да се стремим към сложни, но без съдържание.

5. Упражнения по двама:

Тъй като в групите за децата, особено при най-малките, техническите елементи са малък процент, родителите често ни питат, “А може ли да видим какво е Айкидо?”.

“Вие наблюдавате Айкидо през цялото време!” - е нашият отговор. Забелязахте ли, че всички упражнения се изпъляват по двама: От влизането в Доджото и поклона, през загряването, до техниките. Айкидото е в това, че те правят упражненията заедно и се учат да бъдат партньори. Айкидото е в това, те да се съобразяват с останалите и цялата група да бъде едно. Айкидото е в това, те да са концентрирани, дисциплинирани и изпълнителни.

Чисто технически за Айкидо трябват двама: единият изпълнява техниката, другият я поема. И това, което отличава Айкидо от останалите бойни изкуства е, че взаимодействието между двамата трябва да е хармонично. Така е и в света навън - ние постоянно се срещаме с хора и от нас зависи дали тази среща ще бъде хармонична и градивна или агресивна. Партньорството, на което държим в Доджото, учи децата на уважение - към себе си и към другите. Изграждането на връзка с другите обогатява емоционалната и социалната им култура, карайки ги вместо да отговарят на агресията с агресия, да търсят друг начин за справяне със ситуациите. Вместо противници да бъдат партньори. Не да се състезават, а да действат заедно.

За нас това са основополагащите неща. Айкидо не е конкретна техника. То не е във формата, то е във съдържанието. Айкидо е начин на мислене и светоусещане. И ако децата го възприемат, то ще им помогне да се развият не само в Доджото, а и в много други сфери, с които се захващат.



Ако все още не сте посещавали Доджото - заповядайте!

Нашите врати са отворени за всички родители, които искат

децата им да са по-здрави, по-силни и по-добри от себе си!



Весела Велин съосновател на ДОДЖОТО

139 views0 comments
bottom of page