top of page
  • Writer's pictureAdmin

6 неща, които да имате предвид, когато идвате за първи път в Доджото

Updated: Oct 27, 2022





1. Настроението

Първото нещо, което трябва да имате предвид е, че вие не посещавате една регулярна спортна зала, а Школа по бойни изкуства. Кое е различно? В Доджото държим изключително много на дисциплината. Когато влезете това е първото нещо, което прави впечатление - няма излишен шум, няма разговори, няма разбории. Редът изгражда обстановката и задава сериозното настроение. Той е нужен, за да осигури на децата необходимата концентрация и пространство за учене. За да го поддържаме, преподавателите са строги и сериозни. Така се установяват границите на “позволено-непозволено”, “правилно-неправилно”. От учениците се изисква да спазват тези граници, за да могат да се приучат на самоконтрол и дисциплина. Когато някой преподавател е строг, “лош” или се скара, целта не е да “накаже” детето, а да му покаже какво трябва да направи, за да може то да става по-добро.



2. Правилата

В Доджото имаме само 5 правила, но държим те да се спазват от всички, дори и от хората, които идват за първи път. Правилата са тези, които определят какво може да се прави и какво не. Освен, че помагат на новите хора и учениците да се ориентират в обстановката, те изискват от децата да проявят дисциплина при спазването им. Заедно с това създават реда и хармонията в Доджото между практикуващите.

А кои са тези правила?


I. Преобуй се! и II. Подреди си!

Да, новите хора също събуват своите обувки и ги подреждат в шкафчета. За ваше удобство, когато идвате за първи път може да си носите чехли за вас и/или вашето дете.

III. Почисти се! - на входа почистваме ръцете си с дезинфектант, за да пазим себе си и околните здрави и чисти. Tъй като тренираме боси, преди да влезем в тренировъчното помещение, почистваме също и ходилата си. Моля, имайте предвид тези изисквания, когато идвате за пръв път - ако само ще гледате, е необходимо да почистите ръцете си, ако ще тренирате - и краката си. В случай, че имате някаква непоносимост към използваните дезинфекциращи препарати, моля да осигурите собствени почистващи средства.

IV. Поздрави! - може да очаквате да ви посрещем с поклон и да ви покажем как се прави. В източната култура е прието хората да се поздравяват по този начин. Така изразяват своето доверие и уважение един към друг. В Доджото практикуваме бойно изкуство. За да можем да се възпитаваме в неговия дух и традиции, е необходимо да ги познаваме и спазваме.

V. Пази тишина! - това правило е последно, но изключително важно.Тишината в Доджото е необходима както на учениците, така и на преподавателите, за да се подготвят за тренировката. Тя им помага да изчистят и успокоят мислите си, за да могат да се концентрират и да започнат практиката си в нужното състояние на духа. Бъдете подготвени да ви направим забележка или дори да бъдете помолени да излезете, ако не сте тихи.


3. Времето

Моля, бъдете навреме.Това означава да сте в Доджото 5-15 минути преди началото на обявеният час. Учебните занимания освен тренировки за тялото, включват почистване и беседа преди това. Почистването учи децата на труд и отговорност, а беседите ги запознават с общочовешки ценности и развиват мисълта им. Хубаво е да присъствате на целия този процес, за да придобиете по-цялостна представа за начинът, по който се случват нещата в Доджото. Освен това, ако дойдете по-късно ние ще сме заети с подготовката и не бихме могли да ви обърнем нужното внимание.


4. Наблюдение/участие.

Имайте предвид, че децата под 7 години първо гледат. Това е част от тренировката за тях. Да се запознаят с обстановката и реда в Доджото и да се опитат да го спазват. По този начин детето се адаптира сравнително по-бързо и когато дойде следващия път, по-лесно може да се включи в тренировката.

Ако детето е над тази възраст може направо да участва, но ако е по-притеснително или има нужда да види какво е преди да опита, препоръчваме също първия път само да гледа.


5. Уважението.

Обръщението към преподавателите и организаторите в Доджото е сенсей/сенпай.

Ако ви е трудно, използвайте думата “учител”. Всички други наименования са неуважителни. В бойните изкуства йерархията е изключително важна и държим тя да се спазва. На учениците ясно се показва от самото начало кой е авторитета и към кого трябва да се стремят. А взаимното уважение и доверие между учител - родител - дете са от ключово значение, за да може процеса на обучение да върви в правилната посока.

Изчакайте пробното посещение, за да съберете своите впечатления и да прецените дали това, което правим в Доджото съответства на Вашата ценностна система. Изчакайте обратна връзка от сенсей след тренировката. И след това - ако имате въпроси, които искате да разясним или нещо специфично за трениращия, което желаете да споделите - не се колебайте да го направите. Но моля, имайте предвид, че ние можем да ви помогнем най-много не като изпълняваме вашите желания, а като правим това, което считаме за най-градивно за вас / вашето дете. Ние не се стремим да ви улесняваме, напротив - целенасочено създаваме трудности, които да ви научим да преодолявате, за да ставате по-добри от себе си! Затова и не питаме дали на детето му е “харесало”. Харесването е много мимолетна емоция спрямо вътрешното усещане за ценното. А какво е ценно за детето то (само) все оше няма как да знае. Затова е важно Вашето мнение като родител - дали подкрепяте това, което правим и дали го одобрявате за своето дете - само в този случай можем да продължим съвместна работа. Защото взаимната подкрепа е основополагаща.


6. Как да продължите? (Ако искате да продължите)

Без значение дали първото ви посещение е било само да гледате или сте участвали, ако искате да продължите - можете да се обадите/ да ни пишете в близките дни, за да си уговорите следващо. Имайте предвид, че няма ограничение в пробните посещения. Ако имате нужда от още опознавателни тренировки или посещения за гледане, за да прецените - не се притеснявайте да опитвате. Бихме ви насърчили.

Ако имате намерение да се запишете, но моментът не е подходящ, защото скоро ще отсъствате (поради пътуване, болест или нещо друго) и желаете да го отложите във времето, молим също да ни се обадите. Важно е да ви имаме предвид, тъй като периодът на приема и броят на местата в групите са ограничени.



Весела Велин съосновател на ДОДЖОТО

787 views0 comments
bottom of page