top of page

8 дейности, които развиват КОНЦЕНТРАЦИЯТА при децата: И как да ги практикуватеРедене на пъзел - Развива наблюдателността, комбинативното мислене и логиката.


Книжка за оцветяване - Насърчавайте детето да не излиза от контура и да няма големи празни петна. Нека не бърза, а да се старае.


Рисуване - Развива въображението. Водните бои са рисковани за килима , но четката допълнително тренира фината моторика и координацията на ръката.


Четене на книжка - За по-малките деца “четене” означава просто разглеждане на картинки, но точно тук въображението се тренира особено много, защото то само си измисля сюжет по тях.


Сгъване на дрехи - Разбира се, че трябва да покажете на детето си как, но ако сте достатъчно категорични, може да стане част от процеса по преобличане. Какви са ползите ли? Допитайте се до японците и тяхното “оригами”.


Подреждане на играчки - Трудно мога да си представя как някой развива концентрация в пространство, пълно с куклички и колички, разпръснати навсякъде. Освен че създава по-добри условия за концентрация, подреждането всъщност е дейност, която я развива, защото учи децата да внимават кое къде слагат.


Почистване - Това е нашият естествен стремеж към ред и хармония. Децата, поне тези, които са около мен изпитват неописуема радост да почистват! Чудно кога и защо тази любов към чистотата изчезва…


Просто тишина - Практикувайте тишината като дейност! За много хора да мълчат е смущаващо, но ако вие самите се наслаждавате на пустотата, вашето дете ще го приеме за нормално. А днес повече от всякога имаме нужда от тишина, за да позволим на ума си да се изчисти от непрестанния шум и да изпита празнотата, преди отново да започнем да го “пълним” с разни неща.
автор: Весела Велин

съосновател ДОДЖОТО

8 views0 comments

Yorumlar


bottom of page