top of page
  • Writer's pictureAdmin

Ателиетата в Доджото




Ателиетата в Доджото са важен елемент от програмата на Лагерите. Те са едни от най-интересните моменти за децата, защото са свързани с много творчество и учене чрез преживяване. Айкидоците научават нови неща, като се докосват до тях. Но ателиета са ценни и градивни не само защото обогатяват общата култура и чисто академичното знание. Те засилват разбирането на учениците за Айкидо и Доджото. Сигурно си мислите - защо тези неща се правят в една школа по бойни изкуства? Ами, защото бойното изкуство Айкидо е много повече от упражнение за тялото или “бойни техники”. То е философия, светоглед, начин на живот. И от колкото повече и по-различни гледни точки го гледаме, в колкото повече сфери откриваме връзката, толкова повече ще го разбираме.


А ето и ЗАЩО учим за нещата, които учим в Доджото. Представяме ви резюме от ателиета от Лагера през изминалата седмица.


1. Защо учим за Човешкото тяло?

Себепознанието е основна тема и цел в бойните изкуства. А откъде да започнем, ако не от собственото си тяло? Важно е да познаваме не само видимите му части, а и това, което е вътре в него - кои са основните органи, къде се намират и за какво служат. За какво ни помагат те и как ни поддържат живи. Осъзнаваме колко сложна е системата на организма и как всеки орган изпълнява своята функция, без да се кара, сравнява или съревновава с другите. Така успяваме да разберем и нещо много важно - всички органи и системи в тялото ни работят Заедно! Между тях съществува Мусуби, защото общото - Здравето - е по-важно от единичното. По същия начин в Доджото благото на групата, Общността, е по-важно от личните стремежи.


2. Защо учим за Кукерите?

Защото Кукерите гонят Лошото, за да дадат път на Доброто. Така както в бойното изкуство се борим с лошите черти в себе си, за да процъфтят добрите качества в нас.

Кукерите са воини на доброто, но изглеждат страшно. Носят зловещи маски и силни клопки - за да изгонят лошото. Знаем, че и в Доджото понякога изглеждаме страшно за децата - строги сме, лоши сме, караме се... Това е, за да изгоним посредствеността и лиготията - бръмбарите в главичките :) И да предизвикваме нашите малки воини да проявяват най-доброто у себе си! Защото знаем, че те могат!


3. Защо правим карта на България?

България е нашата Родина. Мястото, където сме се родили, растем, живеем и се развиваме. Нашият корен, който никога не трябва да забравяме, където и да ходим и от каквито и други култури да се учим. За да обичаме този корен, трябва да го познаваме. Като изработихме релефна карта на България с Айкидоците опознахме основните географски обекти по един близък до тях начин - чрез творчество. Но осъзнахме нещо много важно - че нашата родина е отражение на Ритъма, за който така често говорим в Доджото. Има планини и равнини, реки, езера и море. И на това богатство можем да се радваме в 4 сезона! Не всяко кътче на Земята има тези природни дадености. Трябва да сме благодарни за тях, да ги ценим и пазим!


4. Защо правим ателие за японската култура - кимона, калиграфия?

Япония е държавата, известна със своята любов към красотата и естетиката. Японците превръщат всичко, което правят в изкуство. Пиенето на чай, подреждането на цветя, шиенето на кимоната, писането на ръка. Правят го не само, за да е красиво за другите, но и заради вътрешното удовлетворение. Защото всяко изкуство е преди всичко лично преживяване, което носи радост на човека, който го практикува, а след това и на другите.

Откривайки красотата и удовлетворението в малките ежедневни неща, се учим да им обръщаме внимание. Да се концентрираме и да обръщаме поглед навътре. А затова ни е необходима Тишина. Ето защо в Доджото държим на тишината - за да изчистим своя ум и да се съсредоточим върху тренировките за Тялото и Ума.


А вие оценявате ли ателиетата и откривате ли връзката им с Доджото? Очаквайте нови теми и творчески занимания на предстоящите Лагери!


43 views0 comments
bottom of page