top of page

Още 5 съвета за повече Авторитет

Updated: Apr 17

Авторитетният стил родителство е посочван като най-добрият за децата, тъй като представлява баланс между твърде строгият авторитарен и твърде разрешаващия. Той дава ниво на свобода и самостоятелност на детето като очертава ясни правила и граници, които държи да се спазват.


Ето още 5 съвета как да имате повече Авторите пред своите наследници.


1.Бъдете ясни и категорични

Кажи вълшебната думичка… -  “Веднага”! Или броя до 3… само като чуе тази фрази и детето ви коренно се променя. Защо това е така? Нашият мозък реагира на конкретика. Ако няма ясен срок кога трябва да се свърши нещо, обикновено то не се свършва.. Скоро. И детето си е право - то не ви е отказало, просто вие не сте посочили кога искате задачата изпълнена. Трябва да има елемент на спешност, който поражда необходимост от действие. Това всъщност е валидно и при възрастните. Всеки който е предавал курсова работа знае доброто старо правило “90 % от работата се върши за 10 % от времето - или нощта преди крайния срок”. Да, иска ни се да не прибягваме до тези рамки, но за по-голямата част от хората (без значение от тяхната възраст) те са необходима, да не кажа единствена причина нещо да се свърши.



2. Какво ще стане ако срокът не се спази? 

Ако не си предадете курсовата работа на време, може би няма да получите заверка? Ако не си предаде проектът на време, може би няма да получите заплата? Ако фирмата не си изпълни ремонта на време, може би няма да получи плащане? И не само това - ами ще трябва да плати и неустойка за неспазените срокове. И това е въпрос на договор. А вие какво сте се договорили с вашето дете? Какво ще получи ако изпълни това което му казвате? И каква “неустойка” ще трябва да плати, ако не го направи? … Не, не говоря за материални неща. Неговият “подарък” може да е вашата похвала :) А най-голямото “наказание” - вашето разочарование. Одобрението или неговата липса на една наистина авторитетна личности е много по- важно за околните от всяко материално нещо, което могат да получат, особено когато знаят, че то не е заслужено.


3. Законът за причината и следствието 

Всяко нещо има причина поради която се случва. Всяко нещо, което се случва има своето последствие. Обяснете това на детето си още от най-малка възраст или по-скоро му покажете, че неговото поведение има значение. Нека свикне, че нещата, които му се случват до голяма степен зависят от него самия, а не от външната среда. Да го възпитате като проактивна личност, която поема отговорност за собствените си действия е един от най-ценните дарове, които може да му дадете.  



4. Издрадете добра връзка давам - получавам

От горните примери някой може да сбърка авторитетен с авторитарен. Авторитарния стил на родителство разчита на подчинение и не се съобразява, не чува и дори не иска да чуе нуждите на детето. При авторитетния не е така - той ги излушва и избира дали и доколко да се съобрази с тях. Аз ви препоръчвам винаги да го правите. Не е едностранен процес… вие трябва да изисквате от вашето дете, но също и да му давате! И колкото повече изисквате, толкова повече давате. Много често ние не можем нищо да изискваме, защото знаем, че нищо не даваме.. Затова,



5. Давайте смело!

Не се страхувайте да давате. Да поощрявате. Когато сте обяснили законът за причината и следствието, няма нищо по-добро от това да давате на детето си. Защото това ще се случва, само когато то наистина е заслужило. И тогава ще свикне, че в живота си може да има много неща, тогава, когато е готово да се бори за тях. А няма нищо по-мотивиращо за един (малък) човек да вижда как резултатите от неговите усилия се възнаграждават. 



Автор: Весела Велин 

Айкидо ДОДЖОТО 


0 views0 comments
bottom of page