top of page
  • Writer's pictureAdmin

Тренировки у дома: Мисия възможна! 7 съвета от практиката

Updated: Oct 27, 2022



Защо е важно децата да продължат със спорта по време на карантина? Всички знаем за позитивите, които той дава не само върху тялото и характера на малкия човек, но и върху неговото здраве и имунен отговор, когато става въпрос за външни влияния. Освен това движението освобождава малчугана от натрупалата се излишна енергия и влияе пряко върху настроението и поведението му. И ако позитивите от спортуването се проявяват веднага, то негативите от неспортуването, освен веднага, се виждат и в дългосрочен план. Всяка голяма пауза за едно спортуващо дете се отразява пагубно за физическата форма, но по-страшно – за емоционалната ангажираност с дейността. Децата, които спират и прекъсват често, не могат да изградят добри спортни навици и им е трудно да продъжат отново, когато дойде време за редовни занимания.

Сигурни сме, че повечето родители знаят всичко това, но покрай работата от вкъщи, дистанционното училище и грижата за останалите членове на семейството просто не им остава ресурс да мислят и за спорт. Всъщност, не е чак толкова трудно да организирате детето да тренира самостоятелно вкъщи! Вярно е, че в началото се изисква инвестиция на време и енергия и от ваша страна, но тя ще ви се отплати с още един час на ден, в който детето може да прави нещо само, а Вие да откраднете време за себе си. J Подготвили сме 7 съвета от нашия опит с дистанционните тренировки, които работят! :)


1. Атмосферата

Поканете спорта у дома! Помислете какво е специфичното оборудване в спортната зала и с какво може да се замени вкъщи? Например за татамито в бойните изкуства, както и дюшеците в гимнастиката може да се използва килимче или одеало. За опора в балета, може да послужи стол или подвижна закачалка, а тежестите във фитнеса лесно могат да се заменят от бутилки с вода. Да, трудно се пресъздава футболното игрище или лекоателтическата писта, но помислете дали не може да „се очертае“ полето в стаята. Мислете абстрактно. Децата имат нужда от много малко реалност, за да заработи тяхното въбражение. Понякога е достатъчно само да поставите специфичен предмет, който се асоциира със спортното занимание, за да оживее то в съзнанието на малчугана. (Японските надписи в бойните изкуства, баскетболната топка, обръча в гимнастиката.)


2. Облеклото

Какво е специфичното облекло, с което децата тренират в спортната зала? Кимоното в бойните изкуства, трикото в гимнастиката, бутонките във футбола. Настоявайте детето да облича дрехите за тренировка, когато тренира, защото те му дават принадлежност!


3. Правилата

Придържайте се максимално към реда в спортната зала! По време на редовната тренировка най-вероятно се изисква от децата да бъдат фокусирани в конкретната дейност, без да им се позволява да влизат /излизат в тренировката по няколко пъти... Не го правете и вие. Щом веднъж тренировката е започнала, не може да има влизане/ излизане от стаята отиване да „видя нещо“, да „питам само“ или „да си почина малко“.


4. Без разсейващи фактори

За да остане детето фокусирано, опитайте да му осигурите спокойна среда. Вие не можете да работите добре, когато е пуснат телевизора, детето ви дърпа, а другият родител ви обяснява как е минал денят му. Така е и с малките човеци. В пространството за тренировка изключете телевизора/компютъра, отделете го от по-малките брат/сестра и не говорете с него или останалите членове на семейството докато той/тя тренира.


5. Изберете момента!

Най-добрият вариант би бил да запазите обичайните дни и часове за тренировка. Ако има специален „ритуал“ който правите преди или след посещението в спортната зала – запазете го! То ще съхрани рутината в съзнанието на малчугана.

Ако сте под друг режим по време на карантината и обичайния час за тренировка не е възможен, може да го смените, но спазвайте основните принципи: детето да се е нахранило, да е отпочинало и да не предстоят разсейващи събития. Нека цялото семейство се съобрази с ангажимента на малкия спортист – не е добра идея да вечеряте и/или да гледате телевизор в същото помещение, докато той/тя се опитва да тренира.


6. Помислете коя част от тренировката да вземете!?

Във всеки спорт има специална и обща работа (ОФП). Провокирайте детето да си спомни какво обикновено прави на тренировка като загряване или вработване преди специалната работа. В общия слчай това са упражнения, които се изпълняват индивидуално и не изискват уреди или специфично оборудване. И тъй като те могат да се правят навсякъде, са идеални за домашни условия. Разбира се, всичко по-специфично и характерно за спорта, което дететето може да изпълни само в къщи е добре дошло. Насърчавайте го експериментира и да ви показва какво умее.


7. Връзката с треньора

Много от спортните клубове към момента успяват да организират заниманията си онлайн. Ако не наживо, може би могат да ви изпратят записи или задачи за домашна работа, ако ги попитате какво може да се прави вкъщи. Нашият опит показва, че домашните тренировки могат да бъдат доста успешни, особено ако това е единствената алтернатива децата да продължат да се движат и да запазят своята ангажираност към спорта. Бъдете активни като родители, участвайте редовно, задавайте въпроси, търсете обратна връзка. За треньорите този начин на преподаване също е нов и специфичен. Не търсете „кусури“, а мислете как с тях сте в един отбор и каква е вашата обща цел – детето да поддържа своя здрав дух в здраво тяло и да изразходва своята излишна енергия от продължителното застояване в къщи.

A всички знаем - инвестицията в тренировките на най-малките се отплаща в спокойствието на цялото семейство… особено по време на карантина! :)


Весела Велин съосновател на ДОДЖОТО

77 views0 comments
bottom of page