top of page
  • Writer's pictureAdmin

Щастливи деца се възпитават от щастливи родители

Updated: Feb 15, 2023

Всеки осъзнат родител иска децата му да са щастливи. А осъзнава ли, че за да възпита

щастливи деца, той самият трябва да бъде щастлив? Децата се раждат от прякото

отношение на двамата родители. И какво е отношението между тях има огромно влияние

на това какви са децата. Семейната среда е изключително важна и до голяма степен

определяща за целия бъдещ живот на подрастващите. Затова всичко, което трябва да

направим за да отгледаме щастливи деца, е да създадем хармонично семейство. А в

основата на хармоничното семейство е хармонията между двамата родители.

Оказва се, че тя не е лесна работа и не се получава “от само себе си”.

Споделяме кои за нас са нещата, които ни крепят вече 10 години съвместен живот.

Ще се радваме да го направите и вие :)

1. Прекарвайте време само двамата

Проблем N1 на семейните двойки е, че стават твърде семейни и забравят да са двойки. Не се чувствайте виновни да си отделите малко време само двамата. Дали ще са отзивчиви баба и дядо, добрата съседка или ще си наемете бавачка - разглеждайте това време като инвестиция за цялото семейство. Защото няма как да има трима, четирима, петима, ако първо няма двама.


2. Прекарвайте време сами със себе си

Никога няма да се чувствате щастливи с друг човек, ако не се научите да бъдете щастливи сами със себе си. Във връзката това е особено важно, защото често дотолкова се привързваме към другия човек, че го правим отговорен за нашето собствено щастие. Всеки има нужда от своето време и пространство. Да бъдеш с другия трябва да е избор, а не жизнена необходимост.


3. Имайте общи цели освен децата

Всички знаем колко е важно в една връзка да има общи цели. Много хора превръщат в тази обща цел децата и тяхното отглеждане, но истината е, че това не е достатъчно. Рано или късно децата ще “отлетят” от вашето гнездо и ако няма друго, което да споделяте заедно, вие ще се окажете много самотни един с друг.


4. Гледайте в една посока

“Не е важно да се гледаме взаимно, а да гледаме в една посока” казват мъдрите хора и ние сме съгласни. Това, което ви сближава е именно посоката, защото няма по-мощен обединител от това, да постигате своите цели заедно.


5. Развивайте се поотделно и заедно

Няма как да имате общи цели, които да постигате заедно, ако преди това нямате индивидуални. Не спирайте да развивате себе си, ако искате да имате партньор, който се развива. Трябва да разберете, че каквото давате, това ще получавате, и ако живеете с партньор, който не харесвате или не одобрявате като личност е време да се запитате дали одобрявате себе си като такава и дали заслужавате да живеете с някого, когото просто не ви съответства.


6. Споделяйте общи ценности

Често разминаванията се случват при разминаване в ценностите. Единият иска кариера и повече пари, а другият дом и семейство или обратното. Според нас не е нужно да избирате “или/ или” - може да имате всичко, стига да се подкрепяте един друг и да постигнете синхрона “кога какво и защо”. Как да го постигнете? Бъдете искрени с партньора си какво наистина искате и какво е важно за вас в този момент. Бъдете готови да го подкрепите в нещо, което иска само той/тя, за да може да разчитате и на неговата подкрепа във вашите лични стремежи. 1+1 не прави две, то прави много повече, стига да работите в синергия.


7. Подкрепяйте се един друг

Няма как да имате припокриване на интересите на 100 %. Но е важно да имате уважение както към ценностите, които споделяте с партньора си, така и към тези, които не споделяте или просто не разбирате. Важно е той/тя да се чувства подкрепен, защото само така ще може да развие своя пълен потенциал. А ако споделяте общия интерес, че искате и двамата да бъдете щастливи, няма да има значение как точно се постига щастието - стига разбира се да не се наранявате взаимно.


8. Ценете се един друг

Кои са качествата, които цените във вашия партньор? А колко често му ги казвате? Не спирайте да припомняте на себе си и на човека до вас, кои са нещата, които истински оценявате в него. Защо всъщност сте го избрали? С годините сме склонни да забравяме тези неща, да ги приемаме за “даденост” или да позволяваме на битовизмите да показват само лошото. Именно към най-близките си понякога сме най-жестоки, но не трябва да забравяме, че за да получаваме повече признание, любов и грижа, трябва да даваме повече признание, любов и грижа.


9. Забавлявайте се

Помните ли как се смеехте в началото на връзката си? Сигурни сме, че точно това е било едно от нещата, които ви е привлякло силно един към друг. И кога престанахте? Поздравяваме всички двойки, които никога не спират да се смеят от само себе си и след години брак, но в общия случай битовизмите си казват думата. Семейният живот не винаги е “песен” и често рутинните отговорности убиват спонтанността и веселието. Затова работете съзнателно за тези весели моменти. Подарявайте си преживявания и емоции. Отделяйте си време да се забавлявате заедно, защото всичко, което не идва само, можем да постигнем волево. А апетитът идва с храненето!

10. Танцувайте заедно

Музиката е щастие. Отдайте се на ритмите заедно. Доказано е, че двойките, които имат сходство в танците имат по-голям потенциал да са близки и в други области. Отпуснете се и открийте вашия общ стил! Изтанцувайте го този живот заедно!


11. Намерете си общо хоби

При въпроса към една 90 годишна дама: “Каква е тайната на над 70 години съвместен живот?”, тя беше отговорила следното. “Ако вашият партньор иска да танцува - научете се да танцувате. Ако вашият партньор иска да играе брич - научете се да играете брич. Иначе той / тя ще си намери някой друг, който да играе.“ Ние, хората избираме близките си спрямо общите интереси и занимания, които споделяме. Не лишавайте себе си и своя партньор от възможността да имате още нещо, което ви обединява.


12. Имайте общи приятели

Много често хората говорят за “моите” приятели и “твоите” приятели. Като за начало на връзката това може би е ок, но след години брак би трябвало да има “наши приятели”. Работете върху това да изградите истинска близост с хората, които вашият партньор цени - така той/тя ще почувства, че го уважавате, след като се доверявате на преценката му за хората, които ви обграждат. А това може само да ви обогати, защото всяко общо нещо е добре дошло във вашата мини общност, която градите.


13. Говорете си

Сред най-честите причини за раздяла са проблемите в комуникацията. Споделяйте как се чувствате, какво мислите. Трябва да можете да говорите спокойно както за нещата, които ви карат да се чувствате добре във връзката, така и за нещата, които ви нараняват или потискат. Не е проблем, че има проблем. Проблем, е когато е проблем да го споделите. Не очаквайте само цветя и рози. Нормално е да има “засечки” и трябва да можем да говорим за тях открито. Изчакайте да премине моментната емоция, анализирайте как сте се почувствали и го изговорете с партньора си. Колкото и да сте близки, той/тя не “чете мисли” и няма как да се съобрази с вашите потребности, ако вие не ги изразите ясно и точно. Подхождайте в разговара със слушане. Опитайте се да разберете и другата гледна точка, дори и тя да е различна от вашата. Егоизма и ината си имат цена и тя често е това, да останем сами. Преценете кое ви е по-важно - да бъдете прави и самотни или да бъдете споделени и щастливи.


А какви са вашите начини да поддържате своята връзка? Споделете ни в коментари!




Автор: Весела Велин,

Заедно със съпруга си, основател на

школа по Айкидо за деца ДОДЖОТО

www.dojoto.org

355 views0 comments
bottom of page