КАКВО Е ДОДЖО? 

IMG_20200427_181423.jpg

Доджо се нарича мястото, където тренираме бойни изкуства.

Доджо е различно от

фитнес или спортна зала,

защото бойното изкуство е

повече от просто спорт

и физическа тренировка.

В Доджото, освен

Тялото тренираме и Духа, възпитаваме своя Характер!

Когато влезем в Доджото, забравяме външния свят и се настройваме към атмосфера на 

Хармония и Уважение! 

Доджото не е забавачница или детска площадка, защото тук

не играем и не се забавляваме! Доджото е учебен център

и като такъв ни трябва

обстановка за учене –

тишина и концентрация!

Доджото пресъздава

атмосферата

на бойните изкуства.

Когато практикуваме будо, ние сме сериозни и дисциплинирани. Учителите са строги и изискващи, за да ни помагат да ставаме

по-добри от Себе си

и да проявяваме

най-добрата своя версия! 

ПРЕДИМСТВАТА НА МАТЕРИАЛНАТА БАЗА в ДОДЖОТО

​-САМОСТОЯТЕЛНО ПОМЕЩЕНИЕ -

Доджото е едно от малкото места в София, които разполагат със самостоятелно помещение, което се ползва единствено за целите на Айкидо! Това позволява специализирано оборудване, напълно съобразено с дейността и изграждане на присъщата за бойните изкуства атмосфера - изключително важна и основополагаща за добрия тренировъчен процес ! 

​- ДВЕ ТРЕНИРОВЪЧНИ ЗАЛИ

Доджото разполага с две тренировъчни зали, с площ съответно  80 кв. м. и 50 кв. м., оборудвани с професионална постелка за бойни изкуства - татами. 

Това позволява провеждане на паралелни занимания за различни възрастови групи, което предоставя уникалната възможност за тренировка на членове от семейството по едно и също време без да се прави компромис в нивото на трениращите. 

- ЗРИТЕЛЕН КОНТАКТ С РОДИТЕЛИТЕ

Тренировъчните зали са с витрини, през които родителите мога да наблюдават тренировките. Това предоставя възможност за плавна адаптация на новите и по-малки деца, както и регулярно следене на тренировъчния процес от страна на родителя! 

- ПРОСТОРНИ СЪБЛЕКАЛНИ

Доджото разполага с две отделни съблекални - мъжка и женска. 

- БАНЯ С ДУШОВЕ-

На разположение на трениращите е възможността за душ след тренировка! 

-ГРАДИНКА ПРЕД ДОДЖОТО

Доджото има своя градинка, за която се грижат Айкидоците и полянка за игра преди и след тренировка! Там родителите могат да намерят компания и да обменят опит с един - друг

или просто да си почиват, изчаквайки тренировката на своите деца! 

В Доджото трябва да има Хармония между трениращите! За да има Хармония, трябва да има Ред и Правила, които се спазват от всички. Ако няма ред има Хаос. Защо не може всеки да прави каквото и когато си иска?! Защото не сме сами в този свят, където и да отидем…

За да се разбираме с останалите, трябва да се съобразяваме с тях и

да контролираме сами себе си чрез самоконтрол!

 

ПЕТТЕ ПРАВИЛА В ДОДЖОТО: 

 

 

​- ПРЕОБУЙ СЕ! -

На входа събуваме външните обувки и слагаме чехли за вътре. Освен за да е чисто, това е начин да разграничим външния свят от този вътре в Доджото.

​- ПОДРЕДИ СИ!

За да има хармония между нас и мястото, си подреждаме всичко, което оставяме в Доджото! Обувките - в шкафа за обувки. Дрехите сгъваме и прибираме в раницата.

Самите ние се подреждаме в хубави редици преди/ по време на тренировка

- ПОЧИСТИ СЕ!

На входа дезинфекцираме ръцете си, а преди тренировка – краката си. Така се грижим за собствената си чистота и тази на останалите. Така се пазим здрави!​

- ПОЗДРАВИ!-

Поздравяваме учителите и помощниците с поклон, а при влизане в Доджо, също правим поклон. Това е японският поздрав и той изразява уважение.​

-ПАЗИ ТИШИНА!

Доджото е учебен център и за да учим, имаме нужда от тишина и концентрация! Не се закачаме, не правим смешки, не играем! Времето и мястото за игра и приказки е преди /след тренировка – отвън Доджото! Когато влезем вътре ставаме сериозни!

КАК СЕ ГРИЖИМ ЗА ДОДЖОТО? 

Доджото се почиства преди всяка тренировка от трениращите. Няколко пъти в годината се организират общностни основни почиствания на помещенията съвместно с деца и родители. Имаме градинка, за която се грижим Заедно. Смисълът е да се осъзнае принадлежността на трениращите към мястото и отговорността към него. Идеята е, че ние не сме консуматори и ползватели, а градатели на заобикалящата ни среда...В Айкидо говорим за Хармония, Доджото трябва да бъде нейно отражение!