top of page

МЕТОДИКА

Системата на обучение в Доджото е авторски разработена и цели

Възпитание и Развитие на цялостната Личност. Заниманията включват три компонента, които се фокусират върху Характера, Ума и Тялото на Айкидоците. 

Dodjoto_logo-FINAL_color_blackBG.png

Възпитаваме ХАРАКТЕРА

чрез Труд! Почистваме преди тренировка и така се учим: 

Да полагаме грижа за средата, която ползваме, вместо да бъдем само нейни ползватели.

Да бъдем отговорни, че от нас зависи каква ще е тази среда.

Да бъдем Заедно и да подхранваме чувството за общност и принадлежност.

Събуждаме УМА чрез Беседа! 

След почистването се подреждаме за кратка беседа в теоретичната част. Имаме седмични теми, с които изучаваме историята, философията и ценностите на Айкидо и Доджото. Тези ценности са универсални и се учим да ги откриваме и прилагаме и в останалите

сфери на живота си.  

Развиваме ТЯЛОТО чрез упражнения. Отличната двигателната подготовка  е  приоритет в школата. Авторската ни методика съчетава традиционните Айкидо техники с набор от общи кондиционни упражнения за Сила, Издръжливост и Гъвкавост. Защото здрав Дух живее единствено в здраво Тяло!  

Обучението е цялостен процес, който се проявява във всяко нещо, което Айкидоците правят в Доджото - било то почистване, учене на японски думички, разучавайки някое ново движение или просто седейки в сейдза, упражнявайки покой на Тялото и Ума. 

Вижте кои са опорните точки на нашия метод на работа!  

46968755_1985082434918080_62229261632499

- УЧЕНЕ ЧРЕЗ ПРЕЖИВЯВАНЕ -

Още с влизането в Доджото, учениците усещат спецификата на обстановката - тишина, концентрация, дисциплина. Тъй като редът вече е установен и се спазва от всички, децата много бързо навлизат в изпълнението му. 

- КОНТРОЛИРАНИ ТРУДНОСТИ - 

В Доджото умишлено създаваме трудности на децата, за да могат да ги преодоляват сами, да стават по-силни и така да израстват. Родителите споделят, че децата им порастват буквално за дни в Доджото.

mia.jpg
DSC_1177-1.jpg

- ВСЯКО НЕЩО СЕ ЗАСЛУЖВА-

Доджото не е поредното място, където децата се забавляват и получават всичко на готово. По-малките трябва да заслужат правото да тренират като първо гледат урок - ние знаем, че за тях това е трудно. Започвайки, те няма да носят кейкоги както останалите деца - трябва да си го заслужат чрез постоянство и старание.

За да преминат в следваща група,

трябва да полагат усилие.

Вярваме, че децата от малки трябва да осъзнават, че са активни участници и градители на това, което им се случва, а не само пасивни потърпевши...

- ПРИЧИНА - СЛЕДСТВИЕ

Не намираме полза в грубите наказания, лишени от смисъл, но сме силно "ЗА" децата да разбират, че всяко нещо си има  причина и следствие. Старая се - получават и се развивам, не се старая - връщам се назад... лишен съм от нещо. Както могат да растат и да преминават в следваща група, така могат да се връщат назад  в моментите, в които не се стараят. Вярваме, че обучението е двустарнен процес и двете страни трябва да дават - учителят - знания и напътствия,

ученикът - старание, за да бъде градивно и ползотворно! Ако едната страна липсва, другата е безсмислена :) 

DSC_1156-1.jpg
20180929_30 Shinchoku Dodjo AiKiDo Semin

- ПАРТНЬОРСТВО И ЗАЕДНОСТ-

В Доджото изключително наблягаме на работата в екип и хармоничното взаимодействие между партньорите! Не толерираме състезателността и агресията. Възпитаваме децата да бъдат заедно с другите, където личното израстване е едновременно причина и следствие от благополучието на цялата общност. 

-ПО-ГОЛЕМИТЕ УЧАТ ПО-МАЛКИТЕ - 

Възприемаме взаимно-спомагателния метод на обучение, при който по-опитните ученици се включват активно в организацията и обучението.

Освен, че начинаещите учат

чрез Личен пример,

по-старшите израстват личностно като развиват своите лидерски умения!

DSC_1079.jpg
IMG_2654.JPG

- ОБУЧЕНИЕ В ЦЕННОСТИ

Отделяме време да обучаваме в ценностите на Айкидо и да показваме на учениците си как да ги прилагат в своето ежедневие. Всяка тренировка започва с кратка беседа по избрана тема. Допълнително се организират ателиета, децата имат и задачи за самостоятелна работа вкъщи, които обогатяват тяхното разбиране за Айкидо и ценостите му.  

Dodjoto_logo-FINAL_color_whiteBG.jpg
bottom of page